Toplamda 42 yıl hüküm süren Babil Kralı Hammurabi, Sümer ve Akad kralı olarak da anılmaktaydı. Bir diğer lakabı ise dünyanın dört köşesinin kralıydı. Amori kökenli olduğu bilinen Hammurabi, sağlık problemleri yaşayan babasının yerine tahta geçmiştir. İyi bir yönetici olan Hammurabi birçok fetih yapmış ve topraklarını genişletmeyi başarmıştır. Babil Kralı Hammurabi, Mezopotamya topraklarında var olan adalet sistemini incelemiş ve fermanları kendi yasalarıyla birleştirmiştir. Babil Kralı, Hammurabi Kanunları'nı adalet tanrısından aldığını söylemiştir. Peki, kendi adını verdiği Hammurabi Kanunlarının esası neye dayanır?
HAMMURABİ KİMDİR?
Hammurabi Babil Hanedanlığının altıncı kralı olarak bilinir. Babil Kralı, Sümer- Akad Kralı ve Dünyanın Dört Köşesinin Kralı lakaplarına sahip olan Hammurabi 42 yıl hüküm sürmüştür. Hammurabi; Suriye ve Güney Mezopotamya topraklarında eski bir halk olan Amori kökenliydi. Milattan önce 1810 ve 1750 tarihleri arasında yaşadığı bilinen Hammurabi milattan önce 1792 ve 1750 yılları arasında Babil'de hüküm sürmüştür. Hammurabi'den önce tahtta babası Sin-Muballit vardı. Fakat babası sağlık sorunları nedeniyle tahtından feragat etti. Babasının ardından krallığı devralan Hammurabi, Eşnunna, Elam, Mari ve Larsa şehirlerini fethetmiştir. Hammurabi Asur kralı I. İşme-Dagan'ı tahttan indirmiş ve Mezopotamya topraklarının neredeyse tamamını Babil egemenliği altına toplamıştır. Yayınladığı Hammurabi Kanunlarıyla adını duyuran Hammmurabi; bu kanunları adalet tanrısı olarak bilinen Samaş'tan aldığını iddia etmektedir. Hammurabi Kanunları daha önce Sümerler'de suçun mağdurunu tazmin etme amacında olan Ur-Nammu Kanunlarından ayrılır. Faile fiziksel ceza verilmesinin gerekliliğine değinen Hammurabi Kanunları, fiziksel cezaya vurgu yapan ilk kanunlardan biri olarak kabul görür.
HAMMURABİ KANUNLARI VE ÖZELLİKLERİ
Hammurabi; Suriye ve Güney Mezopotamya topraklarında eski bir halk olan Amori kökenliydi. Babil halkı da Amori kökenli olan göçebe bir toplumdu. Milattan önce 1810 ve 1750 tarihleri arasında yaşadığı bilinen Hammurabi milattan önce 1792 ve 1750 yılları arasında Babil'de hüküm sürmüştür. Amoriler, milattan önce 1900'lü yılların sonuna doğru kenti ele geçirdiler. Hammurabi, sağlık problemleri olan babası Sin-Muballit'in yerine tahta geçti. Milattan önce 1972'de tahta çıkan Hammurabi 42 yıl hükümdarlık yaptı. Kurnaz bir kral olarak bilinen Hammurabi iç ve dış politikaya hakimdi. Hammurabi, tapınakları yeniledi, kenti çevreleyen surları yükseltti ve halkın sevgisini kazanmayı başardı. Ordusunu da güçlendiren Babil Kralı, Küçük krallığını büyütüp Mezopotamya'nın hakimi oldu. Hammurabi Kanunları genel özellikleri incelendiğinde, Babil medeniyetine ait olduğu görülmektedir. Tarihin en iyi korunmuş ve en eski yazılı yasalarından biri olan Hammurabi Kanunları genel özellikleri merak edilmektedir. Hammurabi Yasaları; milattan önce 1760'lı yıllarda Mezopotamya'da Babil kralı Hammurabi tarafından ortaya çıkartılmıştır. Babil Kralı Hammmurabi; bu kanunları adalet tanrısı Samaş'tan aldığını iddia etmiştir. Hammurabi Kanunlarından önce Sümerler'de suçun mağdurunu tazmin etme amacında olan Ur-Nammu Kanunları vardı. Faile fiziksel ceza verilmesinin gerekliliğine değinen Hammurabi Kanunları, fiziksel cezaya vurgu yapan ilk kanunlardan biri olarak kabul görür ve UR- Nammu Kanunlarından ayrılır.
Diğer ülkelere örnek oluşturan Hammurabi Kanunları'nın milattan önce 1754'te yazıldığı kabul edilmektedir. Hammurabi kanunları kısasa kısas yani; Göze göz, dişe diş olarak nitelendirilmektedir. Çoğu bilinmeyen Hammurabi Yasaları 282 maddeden oluşmaktaydı. Hammurabi, Mezopotamya'da yazılmış yasalar ve femanları kendi oluşturduğu yasalarla birleştirip tek bir yazılı metin haline getirdi. İşte, Hammurabi Kanunları özellikleri:
HAMMURABİ KANUNLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Hammurabi Yasaları; Mezopotamya'da Babil kralı Hammurabi tarafından, milattan önce 1754'te ortaya çıkarılmıştır. Babil Kralı Hammmurabi; bu kanunları adalet tanrısı Samaş'tan aldığını söylemiştir. Faile fiziksel ceza verilmesinin gerekliliğine değinen Hammurabi Kanunları, fiziksel cezaya vurgu yapan ilk kanunlardan biri olarak kabul görür. Hammurabi Kanunları, oldukça önemli bir yasa niteliğine sahiptir. Hammurabi Kanunlarının esası Tevrat'a dayanır, özellikle şuçlunun cezalandırılması konularında Tevrat'ın emirleriyle benzerlik gösterir. Diğer ülkelere örnek oluşturan Hammurabi Kanunları kısas yani; Göze göz, dişe diş olarak nitelendirilmektedir. Çoğu bilinmeyen Hammurabi Yasaları 282 maddeden oluşmaktaydı. Hammurabi, Mezopotamya'da yazılmış yasalar ve femanları kendi oluşturduğu yasalarla birleştirip tek bir yazılı metin haline getirmiştir. Hammurabi Yasaları, önemli bir belge olarak Louvre Mezisi'nde sergilenmektedir.