Gri, kasvetli ve mutsuz bir hava yaratır, ayrıca gölgeleri belirginleştirmeye ve nesneleri boyutlandırmaya yarar. Karanlığı ve ışığı dengeleyerek bir kontrast oluşturur. Siyah ve beyazın ortasında bulunan gri, dingin, hüzünlü ve yumuşak bir gradyan verir. Duygusal bir ton olmasıyla dikkat çeker. Etrafı meyve ağaçları ile bezeli bahçeli bir evin taş yolunu, dalgalarla mücadele etmeye çalışan bir balıkçı teknesini zora sokan bulutlu havayı ve bir zanaatkar olan çömlekçiyi işinin başında resmederken gri ve tonlarından faydalanılır. Bir sanatçı, bu çok önemli rengi nasıl kullanması gerektiğini bildiği takdirde şaheserler yaratabilir.
Temelde suluboya ile gri yapmak çok kolaydır. Sadece siyahın su ile seyreltilmesi gerekir. Fakat bu ton, bazen çok tekdüze ve kullanışsız olabilir. Çeşitli renkleri karıştırmak ve farklı tonlar elde etmek bir resme derinlik ve boyut kazandırır. Sulu boya paleti içindeki, siyah dışındaki renklerden gri elde edilebilir.
Üç ana renk olan, kırmızı, sarı ve mavi karıştırılmalıdır. Bunu yaparken kırmızıyı çok fazla eklemek kiremit ve kahverenginin meydana gelmesine neden olabilir. Bu yüzden, karışım olabildiğince soğuk tonlarda tutulmalıdır. Mavi bu konuda yardımcı olabilir. Bu sayede, sıcak bir toprak rengi ve kahverenginin aksine net bir gri ortaya çıkar.
İşe beyaz ve siyah karıştırılarak başlanmalıdır. Bu renkler eşit miktarda tutulursa, orta tonlarda gri meydana gelir. Aranılan griye ulaşmak için kullanılan renklerden birinin miktarı artırılarak eklenmelidir. Daha fazla siyah daha koyu bir gri verirken, daha fazla beyaz daha açık bir gri verir.
Bilinen en basit gri yapma yöntemi, beyaz ve siyahı karıştırmaktır. Bu şekilde, nötr bir gri oluşur. Söz konusu bu ton, yapılabilecek en saf gridir. Çünkü yapısında başka bir rengin gölgesine yer vermez.
Renklerden birini daha yüksek miktarda ekleyerek ton ayarlaması yapılabilir. İki tamamlayıcı renk karıştırılarak da gri yapılabilir. Gri için gereken tamamlayıcı renkler aşağıdaki gibidir:
İlk olarak bir palete iki damla siyah ve beyaz akrilik boya eklenmelidir. Homojen bir hale gelinceye kadar iyice karıştırılmalıdır. Bu prosedür ile orta tonlu bir griye sahip olunabilir, ancak daha fazla beyaz eklenerek açık gri elde edilebilir.