Yer çekimi, Dünya'nın kütle çekimine verilen addır. Dünya yüzeyinde ya da bu yüzeye yakın mesafede bulunan cisimlere, dünya tarafından uygulanan çekim kuvvetine yer çekimi adı verilir. Yer çekiminin ölçümüne gravimetri adı verilirken, yer çekimini ölçmek için imal edilmiş aletlere ise gravimetre adı verilmektedir. Yer çekimini ölçmek için kullanılan bu aletin Türkçe karşılığı ise "çekim ölçer" olarak adlandırılabilir. Gravimetre aletlerinin en basit biçiminde, bir adet yaya asılı bir ağırlık bulunur. Yerin kütle çekimi konusunda bir değişim, yayın uzama miktarında değişime yol açar. Yayın uzanımında meydana gelen bu değişimi ölçmek amacıyla aletin üzerinde mekanik ve optik düzenekler bulunabilir. Böylece bu değişimin miktarına göre yerin kütle çekimi hesaplanır.
Modern gravimetre aleti, ilk olarak 1936 yılında Lucien LaCoste ve Arnold Romberg tarafından icat edilmiştir. Aynı kişiler, 1965 yılında gravimetrelerin daha gelişkin versiyonlarını da icat etmişlerdir. Örneğin, derin sondajlar sırasında kullanılmaya uygun olarak sıcaklığa dayanıklı gravimetreler ya da elde taşınmaya uygun küçük ve hafif gravimetreleri de aynı iki bilim insanı icat ederek insanlığın kullanımına sunmuşlardır.
Gravimetreler, birçok farklı alanda kullanılmaktadır:
Gravimetreler tüm bunların dışında, gündelik yaşam içinde birçok farklı cismin maruz kaldığı yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ölçmek için de kullanılmaktadır. Basit gravimetrelerin yaptıkları ölçümler Newton cinsinden yer çekimi kuvveti ölçümleridir.
Gravimetrelerin en basit ve en çok bilinen türü, basit yaygı gravimetredir. Bu aletler, üzerinde bulunan esnek yaya cisimlerin asılması ile, yere dik şekilde tutularak yayın esneme miktarına nispetle yer çekimi kuvvetini tespit etmeye yararlar. Yer çekimi ölçümlerinin günümüzde oldukça hassas yapılmasını gerektiren alanlar vardır. Bu nedenle günümüzde çok daha hassas ölçümler yapabilen yeni tip gravimetreler üretilmiştir.