Ciddi depresyonlar genel olarak ergenlik döneminde baş gösterir. Depresyonun belirtileri hakkında fikir sahibi olmak bu sebepten ötürü önem taşır. Gençlerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve toplum nezdinde depresyonla alakalı bir farkındalık yaratılmasıyla birlikte ruhsal problemlerin önüne geçilebilir.
Soru 1: Depresyonda olan bir akrabanla aynı evi mi paylaşıyorsun?
Yapılan çalışmalar depresyonda olan bir aile bireyiyle yaşamanın depresyon riskini artırdığını gösteriyor.
Soru 2: Hayat sana anlamsız geliyor mu?
Herkes zaman zaman kendini çaresiz hissedebilir. Özellikle lise çağında kendi yolunu çizmeye çalışan bir gencin bu durumla karşılaşma olasılığı yüksektir. Ancak bu duygunun günlük davranışları etkilemesi çok daha ciddi bir problemin işaretidir.
Soru 3: Çeşitli konulara konsantre olmakta güçlük çekiyor musun?
Ödev yaparken, kitap okurken, sevilen bir filmi izlerken yaşanan zihinsel kopukluklar uzun süreli bir şekilde devam ediyorsa depresyon ihtimali akla getirilmelidir.
Soru 4: Ailen ve arkadaşlarını kendine uzak hissediyor musun?
Ergenlik çağında aileden uzak kalmak normal karşılanır, fakat bu dönemde arkadaşlık bağlarının kuvvetlenmesi beklenir. Herkesten uzak, bir başına kalmayı tercih eden çocukların depresyonda olma ihtimalleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Soru 5: Ani kilo değişimleri yaşıyor musun?
Ani kilo değişimleri belirgin bir depresyon belirtisidir. İştah kaybı yaşayan veya yemek yemeyi hobi haline getiren çocuklar depresyonda olabilir.
Soru 6: Uykuyla alakalı problem yaşıyor musun?
Hayat boyunca uykuyla alakalı sorunlar yaşanması normaldir. Kimi dönemlerde uykuya daha meyilli olunur, kimi dönemlerde ise uyumakta güçlük yaşanır. Fakat bu problemlerin dönemsel olmaktan çıkıp uzun süreli bir hal alması önemli bir depresyon belirtisidir.