Fiilimsi nedir? Sorusunu yanıtlarsak; fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu sözcüklerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur ve fiilimsi aldığı yapım ekine göre cümlede isim, sıfat ya da zarf olarak kullanılabilir.
FİİLİMSİ NE DEMEK?
Fiilimsi diğer adıyla eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen sözcüklerdir. Cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu sözcüklerde diyebiliriz.
FİİLİMSİ TÜRLERİ
Türkçede üç fiilimsi türü vardır. İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olarak sıralanır. Üç fiilimsilerin ortak özellikleri şöyle sıralanabilir:
İSİM FİİL EKLERİ
Ses uyumlarına göre düzenlenmiş hallerinin, kök veya gövdelerine -me, -iş ve -mek eklerinin getirilmesiyle yapılan ve cümlede isim görevinde kullanılan kelimelerdir. Bunlara örnek verecek olursak:
-Helin okumayı söktü.
-Senin bakışından hoşnut olmadım.
-Bugün seninle gitmek istiyorum.
İsim-fiil eki -iş ile işteşlik eki -iş karıştırılmaması gerekir. Çünkü isim-fiiller isim görevinde kullanılırken işteşlik eki fiilden fiil üretir. Örnek verecek olursak:
-Gitmeden önceki son bakışı hepimizi üzdü. (isim-fiil, isim görevinde)
-Kuşlar semada birbirine bakışıyor. (bakmak fiilinden türetilmiş fiil)
İsim-fiil eki olan -me ile olumsuzluk eki olan -me birbirine karıştırılmamalıdır. İşte örnek:
-Ben akşamları koşmayı severim. (isim-fiil)
-Evin ortasında koşmayın! (-ma olumsuzluk ekidir. Sözcük fiil hâlindedir.)
Ancak olumsuzluk ekinin ardından isim-fiil eki gelebilir. Örnek verelim:
-Buraya onunla gelmemeyi tercih ederim. (ilk -me olumsuzluk eki, ikincisi isim-fiil eki)
İsim-fiiller fiilimsi olmaktan çıkıp kalıcı birer isim halini alabilir. Örnek:
-Mangalın yanındaki çakmağı kullanabilirsin. (İsim olmuştur. Fiilimsi sayılmaz.)
-Neredeyse her akşam dondurma yeriz. (İsim olmuştur. Fiilimsi sayılmaz.)
ZARF FİİL EKLERİ
Zarf fiil, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici zarf oluşturan yapılara denir. Çekim eki almazlar ve fiillere -esiye, -ip, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir ... -mez, -diğinde, -e ... -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir. Zarf fiil örnekleri şu şekilde:
SIFAT FİİL EKLERİ
Sıfat fiiller, fiillerin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâlleridir. Fiillere -an, -ası, -mez, -ar, -di(k), -ecek, -miş ve -di(ği) eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri getirilerek oluşturulurlar. İşte sıfat fiil örnekleri:
Sıfat-fiiller, ardından bir isim gelmiyorsa adlaşır. Örnekler: