stetik, güzel üzerine etkinliğidir; güzelin dışında çirkin, yüce , zarif olarak nitelediğimiz varlıkları da konu edinir.
Estetik, güzelliğin felsefesi olarak doğada bulunan veya insan tarafından yapılmış olan güzel şeylere yönelir; güzel diye nitelenen değerleri analiz eder.Estetikte, güzelliğin ne anlama geldiği, güzel olarak nitelenen varlıkları güzel yapan faktörlerin neler olduğu irdelenir.
Estetik, güzelin genel bilgisine ulaşmaya çalışan felsefe dalıdır.Güzelliği sadece sanat alanıyla sınırlayan, asnatın ne olduğunu sorgulayan, sanatçının etkinliğini ve sanat yapıtlarını irdeleyen felsefe dalı da sanat felsefesidir.
Sanat, hayal gücü, yetenek ve yaratıcılık gerektiren bir insan etkinliğidir. Sanata felsefe açısından yaklaşım, sanat felsefesi dediğimiz disiplini ortaya çıkarmıştır.
ESTETİK İLE SANAT FELSEFESİ ARASINDA AYIRIM YAPILMAKTADIR.
Estetik ve Sanat Felsefesi:
Güzellik değeri hem doğada hem de sanat eserinde karşımıza çıkar.Sanat felsefesi sadece sanat alanında karşımıza çıkan güzelliği irdeler.Doğanın estetik düzeni ile ilgilenmez; sdadece insan yapısı olan sanat güzelliğiyle ilgilenir. Sanatın insan için taşıdığı anlamı ele alır. Sanatın, sanatsal anlatımın, sanat eserinin açıklanmasına yönelir. Picasso'un tabloları sanat felsefesine konu olabildiği halde, peri bacalarının güzelliği sanat felsefesine konu oluşturmaz.
Estetik, nesnelerde var olan güzellikle ilgilenir.Yani güzelin doğasını sadece sanat alanında değil, doğada da analiz eder.Kıyıya vuran dalgaları, şelaleleri, güneşin batışındaki güzelliği konu edindiği gibi, Picasso'un tablolarındaki güzelliği de konu edinir.
Estetiğin kapsamı sanat felsefesinin kapsamından daha geniş olduğundan, sanat felsefesinin kavram ve problemleri estetiğin de kavram ve problemleridir.
Estetiğin soruları şu türdendir: Güzellik nedir?, Sanat eserlerinin doğayla ilişkisi nedir?, Güzel, onu algılayan özneden bağımsız bir değer midir?
Sanat felsefesinin soruları ise; Sanat nedir?, Sanat eserleri ne anlama gelir?, Sanatçı neyi iletir? türündendir.
SANAT NEDİR
Sanat, insanlar tarafından meydana getirilen ve estetik değeri olan etkinliktir.Sanat eserlerinin ayırt edici özelliği, kendilerine estetik bir tavırla yaklaşılması ve değerlendirilebilir olmasıdır.
Felsefe açısından sanata bakıldığında, sanatın ne olduğu sorulur ve snat yapıtının nasıl oluştuğu , sanatçının eserini nasıl ortaya koyduğu irdelenir.Bu konuda filozoflar farklı görüşlerle karşımıza çıkmaktadır.
Kimi düşünürler sanatın "taklit" olduğunu, kimisi "yaratma" olduğunu, kimisi de "oyun" olduğunu ileri sürmüştür.
1. Taklit Olarak Sanat:
Bu yaklaşıma göre sanatçı, gerçekliği olan bir şeyi eserinde taklit eder; sanat,gerçekliğin ahenk ve düzenini yansıtır.Bu yaklaşımda, sanat türleri taklitte kulanılan araçlara göre farklılaşır.