Bireyin gelişiminde temel yapı taşlarının oluşturulduğu 0-6 yaş dönemi, öğrenmenin en yoğun olduğu, temel alışkanlıkların kazanılmaya devam ettiği ve bedensel, duygusal, zihinsel, sosyal, dil ve kişilik gelişimlerinin hızla gelişip biçimlendiği bir süreç. Çocuğun öğrencilik yaşamı boyunca başarılı olabilmesi için okul öncesi seçiminde çok dikkatli olmak gerekiyor. Bahçeşehir Okulları Okul Öncesi ve İlkokuldan Sorumlu Direktörü Duygu Özkan Kılıç velilerin okul seçimi yaparken hangi temel kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı:
KİŞİLİK ANALİZİ: Birincil önceliğiniz çocuğunuzu yakından tanıyor olmanızdır. "Çocuğunuzun kişiliği nedir?" sorusuna verdiğiniz cevap, çocuğunuzun çevresiyle ilişkisini tanımladığı, zorluklarla baş etme şeklini yönlendirdiği, düşüncelerini organize etme becerisini ve görev ve sorumluluklarını nasıl yürüttüğünü belirlediği ve de ilgi alanları doğrultusunda onu nelerin motive ettiğine dair bilgi verdiği için okul seçiminde önemli bir kriterdir.
EĞİTİM PROGRAMLARININ GÜNCELLİĞİ: Okul seçimi yaparken en temel başlıklardan birisi de seçeceğinizin okulun eğitim anlayışı, eğitime bakış açısının güncelliği ve 21'inci yüzyıl dinamikleri paralelliğindeki yaklaşımıdır. Bu nedenle okul seçiminde okulun eğitim modeli ve bu model çerçevesinde planlanan ders başlıkları çocuğunuzun ilgi ve gelişim alanlarına hitap etmesi açısından önemlidir.
FİZİKSEL ORTAMA DİKKAT: En uygun okulu seçerken fiziksel alanlarını bilmek önemli unsurlar arasındadır. Yaşam boyunca bireyin öğrenme süreçleri çok farklı ortamlarda gerçekleşir. Öğrenme ortamları öğrencinin akademik başarısı üzerinde doğrudan etkili olan bir unsurdur. Öğrenme ortamı fiziksel mekân ile öğrenci, öğretmen ve veli olmak üzere tüm paydaşları kapsayan bir sosyal ortamı içermelidir.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME SİSTEMİ: Çocuğunuzun akademik ve sosyal gelişiminin hangi ölçme-değerlendirme araçlarıyla takip edildiği, okulun veli iletişimi mekanizmasının nasıl olduğunu, oryantasyon ve uyum programı detayları hakkında bilgi almanız da ebeveyn olarak bu sürece etkin bir şekilde dahil olmanızı sağlayan anahtar bilgilerdir. Okulun veli iletişimine yönelik sizinle paylaştığı bu bilgiler okula duyduğunuz güven ve iletişim için önemlidir.
AĞLIYOR DİYE ERTELEMEYİN
3 yaşını doldurmuş bir çocuğun anaokuluna gidebilmek için gerekli psikolojik olgunluğa sahip olması beklense de bazı çocuklar annelerinde ayrılmakta güçlükler yaşayabiliyor bu nedenle de anaokuluna gitmeye karşı direnç gösterebiliyorlar. Bu durumda anaokulundaki rehberlik psikolojik danışmanlardan yardım alınabileceğini hatırlatan Bahçeşehir Okulları Okul öncesi ve İlkokuldan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş "Bazen anne-babalar çarenin çocuğu okuldan almak ve bu işi ileriki yıllara ertelemek olduğunu düşünürler. Böyle bir erteleme genellikle çözüm olmamaktadır ve bu çocuklar ilkokula başladıklarında da benzer belirtiler göstermektedirler. Problem ne kadar erken çözülürse o kadar kolay olmakta ve çocuk bu durumun olumsuz etkilerine daha az maruz kalmaktadır" dedi.
PEDAGOJİK ALTYAPININ ÖNEMİ
Anaokulunda
çalışan tüm kadronun
pedagojik bir eğitimden geçmiş
olması önemlidir. Çünkü çocuklar için
anaokulu içinde gördüğü ve temas ettiği
herkes ve her şey okulu temsil etmektedir.
Aynı dilin kullanılması, ses tonunun çocukları
rahatsız edecek şekilde kullanılmaması,
güler yüzlü olunması, bakımlı ve temiz görünmek
çocuklar için önemlidir. İyi bir anaokulu
öğretmeni olmak için sadece okul öncesi
eğitimi almış olmak, psikolojiyi bilmek
yeterli değildir. Kişiliğinin de çocuklar
gibi coşkulu ve eğlenceli olması
gerekmektedir.
SOSYAL SORUMLULUK ÖRNEĞİ
M-LEAD programı kapsamında sosyal sorumluluk projeleri yürüten Mektebim öğrencileri Diyarbakır Hani Gürbüz İlkokulu, Şanlıurfa Siverek Örgülü İlkokulu, Elazığ Milli Egemenlik İlkokulu, Viranşehir Sakarya İlkokulu, Elazığ Şehit Piyade Zafer Kılıç İlkokulu, Kütahya Karamanca ve Çaysimav Ortaokulu öğrencilerine 21 bin 793 adet okul kıyafetini ulaştırdı. Mektebim öğrencileri, Aladağ faciasından etkilenen kız öğrencileri de unutmadı. Yaşanan olayın ardından kıyafetlerin bir kısmını da Aladağ ilçesine gönderen Mektebim öğrencileri, projeyi 2017 yılı sonuna kadar sürdürecek.
KIZILAY'DAN LOJİSTİK DESTEK
Kızılay
Genel Müdürlüğü ile görüşerek işbirliği sağlayan M-LEAD öğrencileri, aldıkları lojistik destek ile Türkmeneli'nin Kerkük şehrinde bulunan Yahyava kampındaki savaştan kaçan göçmen aileler ve çocuklar için kırtasiye malzemesi, kazak, pantolon, tişört, gömlek, ayakkabı, bot, mont, kazak, eldiven, şapka, bere, atkı gibi kışlık kıyafet ve hijyen malzemesi toplayarak bölgeye ulaştırdı. Kerkük projesiyle eşzamanlı olarak 10 bin 181 okul kıyafeti çeşitli il, ilçe ve köy okullarındaki ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmak üzere Mektebim öğrencileri tarafından Kızılay'a teslim edildi.