Katmanlar, sahip oldukları yapılara ve özelliklere göre gözlemlenebilen katmanlar ile gözlemlenemeyen katmanlar olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Biz dünyanın gözlemlenebilir katmanlarından birinin üzerinde yaşamaktayız. Dünyanın 3 gözlemlenebilen 2 adet de gözlemlenemeyen katmanı bulunur.
DÜNYA'NIN YÜZEYİNDE HANGİ KATMANLAR VARDIR?
Dünyanın yüzeyinde bulunan katmanlar atmosfer, hidrosfer ve litosferdir. Litosfer aynı zamanda taş küre ya da yer kabuğu olarak da bilinir. Hidrosfer ise su küre ya da su katmanıdır. Atmosfer ise hava küre olarak bilinir ve kendi içerisinde troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve ekzosfer olmak üzere 5 ayrı katmana ayrılır. Böylece hava katmanına ne denir sorusuna atmosfer cevabını vermemiz gerektiğini öğrenmiş oluruz.
KARA KATMANI NELERDEN OLUŞUR?
Dünyanın dış kabuğunu oluşturan katman kara katmanıdır. Gözlemlenebilen katmanlardan biri olan yer küre, üzerine ayak bastığımız katman olarak da düşünülebilir.
Kara katmanı yani litosfer; deniz tabanları, akarsu yatakları, dağlardan, ovalardan, platolardan, vadilerden, taşlardan, topraklardan ve kayaçlardan oluşmaktadır.
DÜNYA'NIN MERKEZİNDE NE BULUNUR?
Dünyanın içine doğru gidildikçe bizi gözlemlenemeyen katmanlar karşılamaktadır. Dünyanın dışından içine doğru katmanlarını saymak gerekirse en dışta yer kabuğu, onun içinde manto, onun içinde dış çekirdek ve merkezde ise iç çekirdek bulunmaktadır.
Dünyanın merkezinde bulunan çekirdek dünyanın en ağır katmanıdır. İnsanların duyu organları ile gözlemleyemeyeceği bu katman iç ve dış çekirdek olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç çekirdek dünyanın en sıcak bölgesidir.
Yoğunluğu ve ağırlığı en fazla olan bütün ağır elementler çekirdekte yer almaktadır. Bu katmanın sıcaklığının ise 4500 °C olduğu düşünüşmektedir. Çekirdek hakkında daha fazla bilgi yoktur ancak teknoloji ilerledikçe günden güne dünya ve dünyanın katmanları hakkında daha kesin ve daha net bilgilere ulaşmamız kolaylaşmaktadır.