Mekatronik uzmanı, mühendis Başar Şahinbeyoğlu'nun İTÜ ARI Teknokent bünyesinde hayata geçirdiği ve geçtiğimiz yıl dünyaya tanıttığı robotik kodlama/simülasyon platformu Riders, bir yılda ABD başta olmak üzere tüm dünyadan binlerce gence ve çocuğa ulaştı. Dünyanın en saygın okul ve kurumlarının robotik laboratuvarlarında, geleceğin mühendisleri robot geliştirmeyi Riders ile öğreniyor. Hedefinin 2 yıl içerisinde tüm dünyada 2 milyon çocuk ve gence ulaşmak olduğunu ifade eden Şahinbeyoğlu, "Bu süreçte herhangi bir robotik laboratuvarına ulaşma imkanı olmayan, dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara erişmek en büyük amacım. Bu yaz platformumuz üzerinden Nijerya'da okullar arası bir robot yarışması düzenleyeceğiz. İstiyoruz ki gençler ve çocuklar eşit şartlar altında geleceği kodlama şansına sahip olabilsin" dedi.
DÜNYA ÇAPINDA BEYİN FIRTINASI
Global firmaların robotik laboratuvarlarına test amaçlı robotik kol ihracatı yapan Acrome firmasının da kurucusu olan Şahinbeyoğlu, Riders platformunun hem robotik kodlama, hem simülasyon, hem de yarışmalar düzenleyerek dünyada alanında bir öncü olduğunu belirtti. Riders, lise ve üniversite seviyesindeki öğrencilerin robotik kodlama yapabilmelerini, geliştirdikleri algoritmaları simülasyon altyapısı sayesinde eş zamanlı değerlendirmelerini sağlıyor. Yani öğrenci bir robot kodladıktan sonra onun gerçek hayatta nasıl çalışacağını da platformdaki simülasyon seçeneği ile görebiliyor. Böylece kendini daha hızlı geliştirip, robotun simülasyonunu platform atacılığıyla dünyada istediği herkesle paylaşabiliyor. Bunun gençlerin dünya çapında beyin fırtınası yapmasına olanak tanıyarak geleceği daha hızla kodlama imkanı sağladığını belirten Şahinbeyoğlu, "Platformumuz robotik geliştiriciler için farklı içerikler bulabilecekleri, projelerini paylaşabilecekleri ortak çalışma ve geliştirme alanı sunmakta. Öğrenciler aynı proje üzerinde geliştirme yapabilmekte ve robotik laboratuvarlara ihtiyaç duymadan geliştirdikleri kodları simüle edebilme imkanına sahip olmakta" dedi.
2020 yılında lansmanını lise ve üniversite öğrencileri arasında düzenlediği yarışma ile gerçekleştiren firma, 650 öğrencinin katıldığı Türkiye'nin ilk online robotik yarışmasına ev sahipliği yaptı ve bu etkinlikte 3500 saate yakın kodlama gerçekleşti. Akabinde ABD'de online robotik yarışma düzenledi, Aralık 2020'de dünyanın en büyük maker fuarı olarak bilinen Maker Faire Avrupa organizasyonunun yarışma üstlenicisi olarak 12 farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı bir etkinlik düzenlendi. Bu yıl ise, Boğaziçi Üniversitesi Elektroteknoloji Kulübü ve IEEE Turkey Student Branches Robotics Automation Society temsilinde Riders işbirliğinde gerçekleştirilen iki yarışmada toplam 23.900'den fazla kod denemesi yapılırken, editör ve simülasyon ortamında geçirilen süre 1000 saati aştı.
DÜNYADA SAYGIN OKUL VE KURUMLAR KULLANIYOR
Riders platformu ile işbirliği geliştirilen kurumlar arasında 65 üniversitenin oluşturduğu uluslararası bir araştırmacılar topluluğu olan F1Tenth, 89 ülkenin üye olduğu Dünya Robot Olimpiyatı WRO, dünya robotik devi KUKA, eğitimcilerde girişimcilik konusu üzerinde çalışan ve kar amacı gütmeyen bir eğitim teknoloji kurumu olan Miami EdTech ve İBB'nin Girişimcilik merkezi olan Zemin İstanbul yer alıyor. Amazon ABD EdStart Pogramı'na da kabul edilen Riders şu an dünyada binlerce öğrenci tarafından kullanılıyor. Türkiye'den Doğa Koleji, ODTÜ, Bilkent, İzmir Ekonomi Üniversitesi gibi saygın kurumların yanı sıra, ABD'de Rye Country Day School, Tennessee Chattanooga Üniversitesi, SEEK Foundation, İtalya'da Marconi Bilim Lisesi gibi kurumlarda Riders platformu aktif olarak kullanılıyor. Hali hazırda 20 ülkeye online robotik eğitim ve yarışma olanağı sunan Riders, öğrencilerin geleceğin yükselen mesleklerinden olan robotik, yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında yetkin mühendisler haline gelmesi için eğitimler sunuyor.