Yaklaşık bir aydır kamuoyu gündeminde yer alan Doğa Koleji'ndeki maaş krizi hakkında son dakika haberleri peş peşe geliyor. Bilindiği üzere, öğretmenlerin 4 aydır maaş alamaması neticesinde eğitim öğretim büyük ölçüde aksarken, veliler de bu durumdan oldukça rahatsızdı. Öyle ki, kurumun Ataşehir'de bulunan genel merkezinde protestolar da yapılmıştı. Binlerce veli ile süreç hakkında bilgi edinmeye çalışan vatandaşlar da 'Doğa Koleji'nde son durum ne?' sorusu ile o günden bu yana konuya yönelik fikir sahibi olmaya çalışıyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz gün Doğa Koleji son durum hakkında yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak süreci hassasiyetle takip ettiklerini belirtirken, 'Taraflarla temas halindeyiz. Çok yakın bir süre içinde satışla ilgili bir çözümün ortaya çıkması için gereken tedbirleri alıyoruz' sözlerini kullanmıştı. Bu doğrultuda da, dün, İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji arasında kurumun satışı için görüşmelerin tamamlandığı; imzaların da atıldığı bilgisine ulaşılmıştı.
Bugün edinilen bilgiye göre, Doğa Koleji'nde yaşanan sıkıntıların ardından İTÜ Vakfı ile görüşmelerin dün tamamlandığı ve imzaların Milli Eğitim Bakanlığı'na kısa sürede gönderileceği öğrenildi. Öte yandan, büyük bir sürpriz olmadığı taktirde kurumun yeni sahibi olması beklen İTÜ Vakfı'nın ödenmeyen öğretmen maaşlarıyla ilgili alacağı karar da belli oldu.
İşte, son dakika haberinin detayları;
TARAFLAR ANLAŞMA SAĞLADI
Hürriyet'te yer alan habere göre, Ümraniye'de Vakıfbank Genel Müdürlüğü'nde toplanan taraflar önceki akşam 22.00 sıralarında anlaşmayı sağladı. Toplantıya Doğa Koleji adına Genel Müdür Ali Rıza Lüle, İTÜ Vakfı adına Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Vakıfbank ile Denizbank yetkilileri katıldı.
Uzun süren görüşmeler sonucunda taraflar protokol anlaşması üzerinden tek tek inceleme yaparak, maddelerde prensip olarak anlaştı. Tarafların hukuk ve finans bölümlerinde yetkilendirdikleri kişiler de dün bir araya gelerek detaylı inceleme yaptı.
İMZALANIR İMZALANMAZ ÖĞRETMENLERE MAAŞ
Satış sürecinin en kritik safhası atlatıldıktan sonraki süreç çok da uzun sürmeyecek gibi. Bunun için Doğa Koleji adına Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu bu kararı Yönetim Kurulu'na götürüp, onların onayını aldıktan sonra noterde devir sürecini başlatacak. Aynı işlemi İTÜ Vakfı adına Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca kendi yönetim kurulundan alış işlemi için karar çıkartacak. Her iki tarafın da yetkilendirdiği isimler bu süreci yürütecek. Anlaşmada kritik öneme sahip ön protokol anlaşması imzalanır imzalanmaz aylardır ücretlerini alamayan öğretmenlere maaşları verilecek. Taraflar bu konuda hemfikir.
BAKANLIK ONAYIYLA DEVİR TAMAMLANACAK
Devir ve alış işlemleri için noter onayının ardından okulların kira sözleşmesi, çalışanların sözleşme örnekleri ve diğer belgelerle Milli Eğitim Bakanlığı'na gidilecek. Bakanlık onaylarsa devir işlemi gerçekleşmiş olacak. Bütün bu işlemlerin de önümüzdeki haftaya kadar tamamlanacağı öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, tarafların anlaşmasının ardından şimdi önlerine gelecek dosyayı hızla işleme koyup, öğretmen ve öğrencilere nefes aldıracak. Sürecin birkaç gün içinde bitmesi bekleniyor. Doğa Koleji'nin yaklaşık 70 bin öğrencisi bulunuyor.
İTÜ VAKFI: MÜZAKERE SÜRECİ DEVAM EDİYOR
İTÜ Vakfı ise dün öğleden sonra, "İTÜ Vakfı ile Doğa Koleji arasındaki müzakere süreci devam etmektedir. Süreç sonlandığında bilgilendirme resmi kanallardan yapılacaktır" açıklamasını yaptı.
BAKAN SELÇUK NE DEMİŞTİ?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Doğa Koleji'nin satış veya devriyle ilgili sürece ilişkin, "Gözlemlerimiz, dikkat ettiğimiz hususlar, olumlu birtakım sonuçların söz konusu olabileceğini hissettiriyor. Bunun takibindeyiz ama olmaması halinde de ilgili tüm bireyler, öğretmenler, velilerimiz şundan emin olsunlar; bununla ilgili her türlü tedbiri almak konusunda planlamalarımız hazır." dedi.
Selçuk, Doğa Koleji velilerini temsilen gelen grubu Bakanlık'ta kabul etti.
Doğa Koleji krizi nasıl çözülecek? Bakan Selçuk'tan Doğa Koleji açıklaması
Kabulün ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Selçuk, bakanlığa bağlı 12 bin 64 özel okul bulunduğunu, bunlardan 214'ünde bazı finansal sorunlar olduğunu, öğretmen maaşları, bina kirası, SGK primleri ve işletme giderleri gibi konularda sorunlar yaşandığını, bu süreci hukuki sorumlulukları gereği yakından takip ettiklerini anlattı.
Her türlü ihtimale karşı Bakanlık olarak gereken tedbirlerin alındığını vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerekmesi halinde tüm öğrencilerimizi resmi okullarımıza yerleştirme konusunda bütün planlamamız hazır. Özel öğretim kurumlarının temsilcileri ile de süreci hassasiyet içerisinde değerlendiriyoruz. Yani resmi okulların dışındaki ihtimalleri de gözetiyoruz. Özel öğretim kurumlarının temsilcileri, yetkilileriyle de defalarca toplantı yapıp ihtimaller üzerinde değerlendirmeler yapmış bulunuyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığının kanuni olarak görevi; kurum açma şartlarının kaybedilmesi halinde okulun faaliyetini sınırlandırıp, öğrencileri resmi okullara kaydetmekle sınırlıdır. Elbette bu sınırlar dahilinde sonlandırma işlemini yapmak çok basit. Ama sonlandırma işleminin yapılması halinde özellikle öğretmenlerimizin ve diğer idari çalışanların çok büyük bir problemle karşı karşıya kalacağı da açık. Bu arada tüm mağduriyetlerine rağmen dersinin başında olan öğretmenlerimize çok hususi olarak da teşekkür ediyorum.