Divan edebiyatina yüksek zümre edebiyati, havas edebiyati, Klasik Türk edebiyati gibi isimler verilir. Fakat her sairin bir divani oldugu için daha yaygin olarak kullanilan isim divan edebiyatidir.
Genel Özellikleri: şiirde aruz ölçüsü kullanilmistir.
Tüm sairlerin kullandigi,mazmunlar (kisilesmis,kaliplasmis sözler) kullanilir. Dil süslü ve sanatlidir.Arapça ve Farsça kelime ve tamamlamalara sikça yer verilir. Siirde konu bütünlügü aranmaz.Beyit bütünlügü esastir.Her beyit ayri bir konuyu isler. Anlamdan çok söyleyis önemlidir.Ne söyledigi degil nasil söyledigi önemlidir. Kafiye göz içindir.Genellikle zengin kafiye kullanilmistir. Siire baslik konmaz.Her siir redif veya türünün adi ile anilir.
İnsanin iç dünyasina yönelik soyut ve kitabi edebiyattir. Özgün degil taklitçidir.(Arap ve Farsça edebiyat etkisindedir. Nazim birimi olarak gazel,kaside,Rubai gibi Arap ve Fars edebiyatindan alinan nazim sekilleri kullanildigi gibi tuyug ve sarki gibi divan edebiyatinin Türklerin kazandirdigi nazim sekilleri de kullanilmistir.
DIVAN EDEBIYATI NAZIM SEKILLERI :
Nazim Birimi Beyit Olanlar: gazel ask ayrilik hasret ölüm gibi lirik konularin islendigi siir türüdür. Türk edebiyatina Iran edebiyatindan girmistir. Ilk edebiyat ''matla son beyitine makta''denir. En güzel beyite beytül gazel denir. Son beyitte sairin mahlasi yer alir. Gazelin bütün beyitlerinde ayni konu isleniyorsa buna yek ahenk gazel denir.
Bütün beyitleri ayni güzellige sahipse yek avaz gazel denir. Beyit sayisi 5-15 beyit arasindadir. Ilk beyit kendi arasinda kafiyelidir.Diger beyitlerin ikinci beyitleri birinci beyit ile kafiyelidir.Yani aa,ba,ca,da,ea seklinde kasıde Din ve devlet büyüklerini övmek amaciyla belirli kurallar içinde yazilan uzun siirlere denir. Ilk beytine matla son beytine makta denir *Sair matla beytini kasiden her hangi bir yerinde yinelenebilir . Sair mahlasinin bulundugu beyte taç beyit denir . En güzel beytine beytül kasid denir. En az 31(33)en fazla 99 beyit olur. Kaside belli bölümler halinde yazilir.
Nesib bölümü: Bahar mevsimi kis manzaralari betimlenir ya da kurban ve ramazan bayrami anlatilir.
Girizgah Bölümü: Nesib bölümünden asil konuya geçmis ifade eden bir veya birkaç beyittir . nükteli ince sözlerin söylendigi bölüm. c) Medhiye bölümü: Asil anlatilmak övülmek istenen kisi için denecekse açiklanir .Asil bölümdür.
Fahriye bölümü: Sairin kendini övdügü ve diger sairlerle karsilastirdigi bölümdür.
Tegazzül bölümü: Kasideyle ayni ölçüde ve uyakta gazel yazilir.
Dua bölümü: Sair övdügü kisinin basarilarinin devamli olmasini ömrünün uzun olmasi için dualar eder iyi dileklerde bulunur. Kasideler Konularina Göre de Degisik Adlar Alir.
Tevhid:Allah'in birligini anlatan kasideler. Münacaat:Allah'a yalvarmak,dua etmek amacıdır.