Devlet kelimesinin tek bir anlamı bulunuyor. Başka bir anlam içeren bir kelime değildir. Devlet kelimesi hakkında daha iyi bilgiye sahip olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Devlet kelimesinin anlamı Türk Dil Kurumuna göre, ''toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlık'' olarak ifade ediliyor.
Devlet, toplumların siyasal örgütler biçimidir, halkı bir arada tutan en büyük tüzel kişilik devlettir. Devlet kelimesi birçok birleşik sözcüklerde yerini alıyor. Örneğin; Devlet adamı, devlet okulu, devlet sanatçısı, derin devlet, sosyal devlet, devletlerarası gibi oldukça fazla birleşik kelimelerde kullanılıyor.
Devlet kelimesinin, memleket, ülke, ulus, hükümet, kut, kamu gibi eş anlamlı kelimeleri vardır. Kullanıldığı yere göre kimi zaman bu kelimelerle de ifade edilebiliyor. Ancak devlet kelimesi genel olarak kendi bilinen adıyla ifade edilen başka kelime ya da anlamlara ihtiyacı olmayan bir sözcüktür.
· Devlet oğul, mal tahıl, mülk değirmen.
· Bahreyn büyük ölçüde refah devletidir.
· Okulumuz devlete bağlı bir kurumdur.
· Devlet başkanına yalnızca yüksek mertebedekiler ulaşabiliyor.
· Devlet adama ayağıyla gelmez.
Devlet kelimesi zıt anlamlısı bulunmayan birkaç sözcükten biridir. Devlet kelimesine benzer ya da eş anlamlı kelimeler kullanılabiliyor ancak devlet kelimesinin tam tersini ifade eden bir zıt anlamlı sözcük bulunmuyor.
Devlet kelimesine zıt anlamlı olarak devletten olmayan, halk kelimesi uygun görülebilir. Ancak yine de halk kelimesinin tam anlamıyla devlet kelimesine zıt anlam ifade eden bir sözcük olmadığını bilmekte yarar vardır.
Halk kelimesinin anlamı, aynı ülkede yaşayan ve o ülkenin yurttaşı olan insan topluluğu ya da aynı ülkede yaşamasalar bile aralarında soy, din vs. yönünden bağ bulunan insan topluluğu anlamlarına geliyor. Sonuç olarak, devlet kelimesine halk sözcüğü zıt olarak verilebiliyor ancak anlam olarak devlet kelimesinin zıttı olduğunu ifade etmiyor.