Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''2010 Seviye Belirleme Sınavı Uygulaması'' konulu yayımladığı genelgede, Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi çerçevesinde, 2010 yılı Seviye Belirleme Sınavları'nın ilköğretim 8. sınıflar için 5 Haziran Cumartesi, 7. sınıflar için 6 Haziran Pazar, 6. sınıflar için ise 12 Haziran Cumartesi günü yapılacağını belirtti.
Çubukçu, sınavların yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde saat 10.00'da aynı anda, merkezi sistemle gerçekleştirileceğini kaydederek, sınavların sorunsuz ve güvenli bir ortamda tamamlanabilmesi açısından ilgili kişi ve kuruluşların göstermeleri gereken hassasiyetlere de değindi.
Buna göre, sınavda kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.30'da fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen salonlara alınacak.
Sınav başladıktan sonra ilk 30 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınabilecek. İlk 60 dakika içinde ise sınav salonu terk edilemeyecek. Sınav bitimine 15 dakika kala salonda engelli öğrenciler hariç en az 2 öğrenci sınıfta tutulacak.
Öğrenciler sınava başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle girecek. Salon görevlileri öğrencilere soru kitapçıklarını ve cevap kağıtlarını kontrol ederek dağıtacak. Öğrenciler de kontrol ederek, eksik sayfa veya baskı hatası varsa kitapçığın değiştirilmesini isteyebilecek. Soru kitapçıklarının türünün öğrenciler tarafından doğru işaretlenip işaretlenmediğini salon görevlileri kontrol edecek. Sınıfta unutulan, öğrenci tarafından götürülen ya da sınav güvenlik torbalarından çıkmayan evraktan salon görevlileri sorumlu olacak.
SORU KİTAPÇIKLARI BAKANLIĞA GERİ GÖNDERİLMEYECEK
SBS soru kitapçıkları Bakanlığa geri gönderilmeyecek. Sınav bittikten 1 saat sonra isteyen öğrenciler soru kitapçıklarını sınava girdikleri okullardan alabilecek. Alınmayan soru kitapçıkları milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.
Sınavda cevap kağıdının başkaları tarafından görülmesi ya da herhangi bir dokümandan kopya çekilmesi halinde salon görevlileri tutanakla durumu tespit edecek. Ayrıca, bilgisayar ortamında ikili veya toplu kopya çekildiğinin analiz edilmesi durumunda kopya tespit işlemi yapılarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak.
Sınav başvurusundan sonra başka il ve ilçelerdeki okullara nakil olan öğrencilerin durumları milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilerek, bulundukları il ve ilçelerdeki sınav merkezlerinin yedek salonlarında sınava alınmaları sağlanacak.
GÖRMEYEN ÖĞRENCİLERE CD ORTAMINDA SORU KİTAPÇIĞI
Sınava girecek engelli öğrencilerle ilgili uygulamaların da ele alındığı genelgeye göre, sınavlarda engelli öğrencilere yardımcı olmak için görevlendirilecek öğretmenlerin öncelikle öğrencinin engeline uygun alanlardan, bulunmadığı takdirde özel eğitim öğretmeni veya rehber öğretmenlerden olmasına gayret edilecek. Görevlendirilen okuyucu öğretmenlerin yabancı dil telaffuzunun iyi olmasına dikkat edilecek. Bu öğrencilerin, engeli sebebiyle gerekli araç, gereç cihaz ve ilaç varsa kendilerinin getirmeleri kaydıyla sınavda kullanmalarına izin verilecektir.
Görmeyen öğrenciler ise tek kişilik salonlarda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacak ve 30 dakika ek süre verilecek. Bu öğrencilere CD ortamında (MP3 dosyası olarak seslendirilerek) hazırlanan soru kitapçığı veya resim, şekil ve grafik içeren soruları yazılı olarak tasvir eden soru kitapçığı verilecek.
Bu öğrenciler için soru muafiyeti olmayacak, başarı puanı bütün sorular üzerinden hesaplanacak.
Başvuru döneminde talepte bulunan görme yetersizliği olan öğrencilere isteklerine uygun olarak CD (MP3 dosyası) ile sesli sınav yapılacak. Milli eğitim müdürlükleri bu şekilde sınava girecek öğrenciler için söz konusu sınav CD'lerinin çalışacağı bilgisayar, kulaklık ve diğer araçları hazır hale getirecek. Sınav anında herhangi bir sorun yaşanmaması için sistem önceden denenerek gerekli önlemler alınacak.
İşitme engeli olan öğrencinin sınavda yabancı dil sorularından muafiyetine ilişkin başvuru, veli tarafından okul müdürlüğüne yapılacak ve kayıtlı olduğu okul tarafından e-okul sistemine işlenecek. Yabancı dil sorularından sınava katılma talebinde bulunmayan öğrenciler, yabancı dil sorularından muaf tutulacaktır.
Evde eğitim hizmetlerinden yararlanması yönünde özel eğitim hizmetleri kurul kararı bulunan öğrencilerin sınavları ev ortamında yapılabilecek.
YERLEŞTİRME SONUÇLARI 28 TEMMUZDA
Her türlü Anadolu liseleri, fen ve sosyal bilimler liseleri ile merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diğer ortaöğretim kurumlarının kontenjanları belirlenirken mevcut derslik sayısı dikkate alınacak. Okula her öğretim yılında alınacak öğrenci kontenjanlarının imkanlar ölçüsünde aynı olmasına özen gösterilerek, belli bir standart oluşturulması sağlanacak.
Ayrıca, okuldaki kütüphane, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar ve yabancı dil laboratuvarları gibi bölümler, daha fazla öğrenci alınması amacıyla dershaneye dönüştürülmek suretiyle öğrenci kontenjan artırımına gidilmeyecek.
Kontenjan girişleri okullar tarafından 1–8 Haziran tarihleri arasında e-okul sisteminden yapılacak. İlçeler 9–10 Haziran, iller 11–14 Haziran, Bakanlık birimleri 15–18 Haziran tarihleri arasında kontrol ve onay işlemlerini yapacaklar. Bu tarihten sonra kontenjan artışı,girişi yapılamayacak.
Okullar, yıl sonu başarı puanlarına ilişkin itirazları 21 Haziran–2 Temmuz tarihleri arasında değerlendirecek ve gerekli düzeltmeleri yapacaklar.
Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) 8 Temmuz tarihinde ilan edilecek. Tercihler 9–22 Temmuz tarihleri arasında okul müdürlüklerince alınacak.
Öğrenciler, 12 tercih yapabilecek. Tercihler, velilerin gözetiminde ve zamanında yapılacak. Yapılan tercihler elektronik onaylamadan sonra değiştirilemeyecek.
Yerleştirme sonuçları 28 Temmuz'da ilan edilecek. Yerleştirme ile ilgili takvim ve esaslar MEB'in internet sitesinde yayınlanacak ''Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu''nda yer alacak. Sınavlarla ilgili tüm bilgiler ve duyurular ''http://oges.meb.gov.tr'' internet adresinde sürekli olarak yayınlanacak.