27 Temmuz'da başlayıp da başlayan üniversite tercihleri 5 Ağustos'ta sona erecek. Tercih yapacak öğrencilere ve ailelerine bazı tavsiyelerde bulunan uzman pedagog, psikolog Peri Dilbaz ailelerin çocuklarını bu süreç içerisinde olabildiğince rahat bırakmaları ve kendi tercihlerinde onlara saygı duymaları gerektiğini belirterek" üniversite sınavlarının ardından başarılı olan öğrencilerin tercih zamanı geldi. Tercihler, öğrencilerin hayatını, meslek tercihlerini yakından ilgilendirir.
Öncelikle sevgili ailelere, ebeveynlere sesleniyorum. Çocuklarınızın üzerinde baskı kurmayın. Onlar sınava girmeden önce zaten yoğun kaygı yaşıyorlar, bunun sebebi ebeveynlerin yaşadığı kaygıyı yansıtmasıdır. Şimdi tercih zamanı aileler yine yaşadığı kaygıyı çocuklarına yansıtıyorlar ve üzerlerine baskı kuruyorlar. Tam da böyle bir durumda ailelerin yapması gereken en önemli davranış çocuklarına söyleyecekleri tek şey "senin yeterliliğin ve değerin tek bir sınavla ölçülmez" olmalıdır. "Biz senin çabalarının ve verdiğin emeğin farkındayız. Çok çalıştın çok emek verdin. Sonuç ne olursa olsun biz her zaman senin arkandayız" mesajını vermeleri gerekir.
Aileler çocuklarını olabildiğince rahat bırakmalılar. Çocuklar rahat bir ortam da istedikleri gibi tercih yapmaları gerekir. Ama ne yazık ki benim kendi danışanlarımdan da gördüğüm kadarıyla maalesef ailelerin kendi kafasında oturtturduğu illa doktor ol, avukat ol, mühendis ol gibi telkinler çocuklarda korku oluşmasına neden oluyor. Bu sefer çocuklar kendi istek ve beklentilerini bir kenara atarak ailelerin isteklerini karşılamaya yönelik bir çaba içine giriyorlar ve bu noktada daha büyük kaygıları oluşuyor. O yüzden ailelerin çocuklarını bu süreç içerisinde olabildiğince rahat bırakmaları ve kendi tercihlerinde onlara saygı duymaları gerekiyor.
Aileler çocuklardan bir şeyler beklerken şunu göz ardı ediyorlar. Benim çocuğum neyi yapabilir? Benim çocuğum neyi başarabilir? Hangi alanda daha başarılı olabilir? Bu noktada çocuklara düşen en büyük görev ise önce oturup bir sakin kafayla şunu düşünmeleri gerekiyor. "Ben hangi alanda başarılıyım?" Tercih yapılırken ebeveynler meslek odaklı gidiyor. Bu yanlış. Önemli olan bölüm odaklı gitmek. Çocuğun "ben matematikte mi iyiyim? Sanatta mı iyiyim? Edebiyat ya da fizik, kimyada mı iyiyim?" öncelikle bunu tespit etmesi gerekiyor. Daha sonra düşüneceği şey "ben masa başında oturarak çalışmayı mı seviyorum? Yoksa hareket halinde mi çalışmayı seviyorum?" Bu gibi durumlara dikkat ettiklerinde hem ileriye yönelik kaygıları azalmış olur, hem başarılı, hem de daha doğru tercih yapmış olurlar. Böyle bir durumda gerekirse ailelerin uzman desteği almaları gerekir. İstediği bölümü tutturamayacak kadar puan alan değerli öğrenciler. Unutmayın bu hayatın sonu değil ve sizin hayatınızı çok çok kötü etkilemiyor. Kaderiniz, hayatınız bu sınavdan ibaret değil. Bu sınavı kazanmamış olabilirsiniz önemli olan bu sınavda gösterdiğiniz performans. İstediğiniz bölümü tutturana kadar sakin kafa ile rahat çalışmanızı öneririm. Sevgili anne babalar. Evladınız istediği bölümü tutturamamış olabilir. Bu durumda çocuğunuza motive etmeye çalışmayı tavsiye etti.