Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen 2020 Bursluluk sınavı başvuruları devam ediyor. Eski adıyla PYBS yeni adıyla İOKBS İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı başvuruları e okul üzerinden yapılacak. Bu yıl birçok öğrencinin katılım göstereceği sınavın son başvuru tarihi ise 24 Şubat 2020 olarak belirlendi. Devletin verdiği burstan faydalanmak isteyen öğrenciler başvuru formu ve şartlarına dair detayları merak ediyor. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarını kapsayan burstan faydalanmak isteyen öğrencilerin başvuruları şartları taşıdıkları müddetçe okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacak. Peki 2020 Bursluluk sınavı başvuruları nasıl ve nerede yapılır? 2020 İOKBS bursluluk sınavı başvuru şartları nelerdir? İOKBS ne zaman yapılacak?
Bursluluk sınavı başvuruları yoğun ilgi görüyor. Haberimizde, İOKBS 2020 Bursluluk sınavı başvurularına dair merak edilenlere erişebilirsiniz.
Bursluluk sınavı başvurusu, bu yıl da pek çok öğrenci tarafından gerçekleştirilecek. İOKBS ve PYBS olarak anılan ve 5-17 Şubat tarih aralığında gerçekleştirilecek olan bursluluk sınav başvurusu E-Okul üzerinden tamamlanabilecek. Başvuru şartlarını taşımayan öğrencilerin, sınavı kazansalar dahi burs almaya hak kazanamayacağı sınav için sonuçlar 3 Temmuz tarihinde yayımlanacak. Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu öğrencileri ise bursluluk sınavı başvurusunda bulunamayacak. Aile geliri MEB'in belirlediği rakamın üstünde kalan öğrencilerin bursluluk başvurusu ise yine kabul görmeyecek.
Bursluluk sınavı başvuruları 17 Şubat'ta sona erecekti. Elazığ depremiyle birlikte Bursluluk Sınavı başvuruları 24 Şubat 2020 tarihine kadar uzatıldı.
Bursluluk sınavı için, sınav giriş belgesi 10 Nisan 2020'de e-okul üzerinden öğrencilerin erişimine açılacak. MEB tarafından sınav tarihi ise 25 Haziran 2020 saat 10.00 olarak duyuruldu.
Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak
Ortaokullar, imam hatip ortaokulları veya özel eğitim ortaokullarının 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9'uncu, 10'uncu ve 11'inci sınıflarında öğrenci olmak,
İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/ cezası almamış olmak,
Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç, bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olmak,
Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu'nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2018 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2019 Mali Yılı için tespit edilen 13480,00 TL'yi (onüçbindörtyüzseksen) geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2018 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler hariç, ailenin fert başına düşen geliri bu rakamı geçen öğrencilerin İOKBS başvuruları, kontenjan durumlarına bakılmaksızın kabul edilmeyecektir.