Bahçeşehir Üniversitesi ve UNESCO işbirliği ile kurulan BAU&UNESCO Araştırma Merkezi, her yıl kültürler arası köprülerin kurulması adına birbirinden önemli çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalar kapsamında UNESCO'nun dünyanın birçok farklı ülkesinde düzenlediği toplantılardan birisi olan Fransa'daki toplantıya Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa hükümetinin önde gelen temsilcileri katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan BAU Mütevelli Başkanı Enver Yücel, özellikle birlikte yaşam kültürünün benimsenmesi konusunda tek yolun eğitimden geçtiğinin altını çizdi.
Dünyanın artık küçük bir köy haline geldiğini ve artık o köyde herkesin daha mutlu ve daha huzurlu yaşamanın ortak beklentisi olduğunu belirten Enver Yücel, "İnsanlar arasında bunca duvar varken ve yeterince köprü yokken bu beklentinin gerçekleşmesi mümkün değil. İnsanlar artık öteki sayılmadan, ayrımcılığa uğramadan, aşağılanmadan kendi dilleri, kendi dinleri, kendi kültürleri ile var olmak ve böylece kabul görmek, böylece saygı görmek ve yaşamak istiyorlar" dedi.
BARIŞ İÇİN ÖNCELİKLİ ŞART SAYGI
Dünyanın her köşesinde farklı düşüncelerin, farklı kimliklerin, farklı anlayışların ve farklı yaşama biçimlerinin ortak bir insanlık hamuru oluşturduğunu kabul eden sayısız örnekle dolu olduğunu belirten Yücel, "Mademki bir Türk atasözünde söylendiği gibi "Komşu, komşunun külüne muhtaçtır" öyleyse biz insanlar sadece yerel çerçevede değil, evrensel ölçüde birbirimizi tanımak ve birbirimizle dayanışma içinde olmak zorundayız. Barışın da mutluluğun da öncelikli şartı, budur" dedi.
İnsanlığın birlikte yaşama rüyasını gerçekleştirmenin en sağlıklı ve en doğru yolunun eğitim olduğunu belirten Yücel, "Birlikte yaşama kültürünü kalıcı ve sürekli kılabilmek için en başta eğitim ile ilgili sorunlarımızı çözmemiz, eğitim anlayışımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bugün dünyada var olan eğitim sistemleri ve anlayışı, artık bugünün dünyasına çözümler üretmekte zorlanıyor. Küresel ekonomiden bahsederken, nasıl hiçbir dil, din, ülke, bölge ayrımı olmadan dünyanın en ücra köşesindeki bir olayın küresel çapta ekonomik etkilerinden bahsediyorsak eğitimde de birlikte yaşama anlayışımızda da küresellikten; yabancılaşmadan ve ayrımcılıktan uzak bir küreselleşmeden bahsedebilmeliyiz" dedi.
DÜNYANIN EN ÖNEMLİ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ EĞİTİM
Dünyanın en önemli sorunlarının yoksulluk, çevre ve etik değerler olduğunu belirten Enver Yücel, "Eğer eğitimin amacı insanları, toplumları mutlu bir birey olarak yaşatmaksa, dünyanın bugünkü sorunlarına çözüm olabilecek konular, en öncelikli konularımız olmalıdır. Dünyanın en önemli 3 sorunu, yoksulluk, çevre ve etik değerlerdir. Bu önemli sorunların cevabını yine eğitimde aramalıyız. Özellikle etik çerçevede, birlikte yaşam kültürünü mutlaka dünyadaki eğitimin ortak bir meselesi haline getirmeliyiz. Onun için, geleceğimiz olan gençlerimizi birbirleri ile her türlü kültür ve medeniyetle tanıştırıp aralarında daha barışçıl bir gelecek inşa etmek, bugün bizlerin, özellikle de ülkelerin yönetiminde olan kişilerin en büyük sorumluluklarından biridir" dedi.
"TEMEL EKSİKLİK KÜLTÜRLER ARASI DİYALOG VE EMPATİ"
BAU olarak bu sorumluluğun bilincinde hareket etmeleri gerektiğine inandıklarını ve genç bir üniversite olarak kültürler ve medeniyetler arasındaki diyaloglara çok önem verdiklerini belirten Yücel, "Batıya Doğru Akan Nehir Medeniyet Belgeseli dünyanın birçok TV kanallarında gösterildi. Bugün dünyanın herhangi bir noktasında yaşanan problemleri, o bölgedeki medeniyetlere yüklemek doğru olmaz. O medeniyetler ile o bölgede bugünkü olumsuzluklara sebep olan kişi, toplum veya topluluklar ayrı şeylerdir. İrdelendiğinde görülecektir ki, bu problemlerin temelindeki temel eksiklik de kültürler arasında diyalog ve insanlar arasında empatidir.
Geçtiğimiz yıl BAU'nun İstanbul'da yer alan kampüsünde gerçekleştirilen ve kültürler arası diyalogların gelişmesi açısından büyük önem taşıyan Uluslararası Yaz Üniversitesi girişimini gönülden desteklediğini belirten Enver Yücel, "Dünyanın birçok ülkesinden öğrencilerin katılım gösterdiği Uluslararası Yaz Üniversitesi girişiminin içinde, bu girişime inanan ve bu girişimi gönülden destekleyen birisi olarak burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Geçen yıl başlayan ve bu yaz da Berlin'deki üniversitemizde ev sahipliği yapacağımız bu etkinliğe katılan ve projeleriyle başarıya layık görülen gençleri tebrik ediyorum. İnsanlığın gücü; dostluk, mutluluk ve barış içinde birlikte yaşamanın önündeki bütün engelleri kaldırmaya yetecektir" dedi.