Türkiye'nin dördüncü, Ege Bölgesi'nin ilk üniversitesi olan Ege Üniversitesi (EÜ) öğrenci odaklılık, topluma katkı, uluslararasılaşma ve dijitalleşme başlıkları altında gerçekleştirdiği faaliyetlerle hem bilime hem de topluma önemli katkılar sunuyor. Ege Üniversitesi 67 yıl önce Tıp, ziraat ve hemşirelik fakülteleri ile çıktığı yolculuğuna bugün, 19 fakülte, 9 enstitü, 4 yüksekokul, 1 devlet Türk musikisi konservatuarı, 10 meslek yüksekokulu, 6 rektörlüğe bağlı bölüm, 42 uygulama ve araştırma merkezi, 800'ü aşkın laboratuvarı, 12 bin 500 akademik ve idari çalışanı, 7 bin üzerinde öğrencisi, 300 binin üzerinde nitelikli mezunu, yüzde 100 doluluk oranıyla çalışan Ege Teknopark'ı ile uluslararası tanınır, 5 yıllık Tam Kurumsal Akredite bir Araştırma Üniversitesi olarak sürdürüyor. EÜ'nün tarihinde mihenk taşı olacak önemli başarılara imza attıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak üniversitede yapılan çalışmaları şöyle özetledi: -Türkiye'de ilki başararak YÖKAK'tan 5 yıllık tam akreditasyon aldık. Bununla da yetinmeyip uzun vadeli önemli hedeflerimizden birini gerçekleştirip ismimizi araştırma üniversiteleri arasına yazdırdık. Önemli organizasyonların koordinasyonunu üstlendik. Avrupa'nın en büyük kariyer fuarı EGEKAF'a ve ülkemizde ilk kez düzenlenen Kalite Öğrenci Toplulukları Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. -Yaya öncelikli yeşil kampüs projemizi uyguladık. Greenmetric sıralamasında her yıl daha yukarılara tırmanıyoruz. Kampüs içerisindeki engelleri kaldırdık. Bunun sonucunda da YÖK Engelsiz Üniversite ödüllerinde 8 engelsiz program nişanı alarak bu alanda Türkiye birincisi olduk.
ÖRNEK ÖĞRENCİ ODAKLI UYGULAMALAR
Öğrencilerimizin yönetim süreçlerine aktif katılımını sağlamak adına Öğrenci Senatosunu ve Öğrenci Dekanlığını kurduk. Öğrenci Danışmanlık Sistemi, Öncelikli Randevu Sistemi, Turkuaz Masa Çözüm Merkezi ve Canlı Destek Hattı, Mezun Kart Uygulaması, Uzaktan Eğitim Merkezi'nin güçlendirilmesi, Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü ve Araştırma Odaklı Öğrenci Merkezi'nin kurulması gibi alanında örnek pek çok uygulamayı hizmete sunduk. -Ek Gelişim Etkinlikleri Karnesi (Ege Plus) ile öğrencilerin eğitim dışındaki faaliyetlerini belgelendirmelerine olanak sunduk. Öğrencilerimizin eğitimlerinde kaliteye önem vererek programlarımızın yüzde 50'sinden fazlasını akredite ettik.
HEDEF ULUSLARARASILAŞMA
Üniversitemizin uluslararası arenada tanınırlığı her geçen gün artıyor. Bunu, saygın sıralama kuruluşlarının raporlarında da görebiliyoruz. Yurt dışındaki üniversiteler ile ikili anlaşmalar, kaliteli yabancı dil eğitimi, uluslararası nitelikli araştırmacı istihdamı gibi pek çok konuda önemli adımlar attık.
Üniversitemiz ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi arasında Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan çift diploma programını hayata geçirdik. YÖK Başkanımız liderliğinde Özbekistan'a gerçekleştirdiğimiz ziyaret sonucu önemli bağlantılar kurduk.
Türkiye'den ve Özbekistan'dan 80'den fazla rektörün katılımıyla Türk- Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu'nu üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirdik. 4 kıta ve 27 farklı ülkeden bin 500'ün üzerinde yabancı uyruklu öğrenciyle dünyayla bağ kurmaya devam ediyoruz.
EÜTF'LE SOSYAL YARALAR SARILDI
EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin bölgeye ve ülkeye önemli katkılar sağladığını söyleyen Rektör Budak "Dünyayı etkileyen Covid-19 salgını, ülkemizde de oldukça yoğun hissedildi. Hastanemiz, pandemi sürecinde büyük özveri ile çalışarak en iyi sağlık hizmetini sunmak için gayret gösterdi. Yaklaşık 1,5 yıl önce yaşadığımız üzücü deprem felaketinde hastanemiz ve üniversitemiz depremzedelere kucak açtı. Tıp Fakültesi akademisyenlerimiz kendi alanlarında ilk olan pek çok cerrahi uygulamayı başarıyla icra ettiler. Hastanemiz ve diş hekimliği fakültemiz, kaliteleriyle A Plus olmaya hak kazandılar. Hastanemize yaptığımız yatırımlarla son teknoloji görüntüleme ve tedavi yöntemlerini halkımızın hizmetine sunduk" diye konuştu.