Belleğin biyolojik temeli (belleksel fizyolojik değişim) arayışı
Belleğimiz beynimizin neresinde bulunmaktadır?Engram-bellekle ilgili beyindeki fiziksel değişim-arayışı pek çok araştırma yolunun geliştirilmesini sağladı.Bu çalışmalar belleğin biyolojik altyapısıyla ilgili bilgilerin pek çok yönden birikmesine neden oldu.
Belleğin beynin neresinde bulunduğu sorusuna cevap ararken takip edilmesi gereken en basit yol,belki de nöronların ve onların kimyasal bağlantılarının düzeyinde belleği düşünmektir.
Özetle,uzun-süreli etki beyinde belli nöronların veya nöral yolların artmasına neden olmaktadır.Aynı zamanda,dendritler (nöron lifleri)yeni kollar verdikçe,sinaplarda değişiklikler oluşur.Bu değişiklikler de belleğin oluşumuna/konsolidasyona işaret eder.Konsolidasyon uzun-süreli bellekte bilginin yerleşmesini ve sabit hale gelmesini sağlayan süreçtir.Bilginin sabitleşmesi için gereken konsolidasyon zaman alır,bu durum uzun-süreli bellekte bilginin yerleşmesinin neden çabuk olmadığını açıklar.Konsolidasyon günlerce ve hatta yıllarca sürebilir.
Bellek izlerinin beyindeki belli bilgi işlev sistemleriyle baglantisi söz konusu oldugunda,bellek belli beyin alanlarina yerleşmiş gibi görülmektedir.Ama daha geniş anlamda bakildiginda,bir ögrenme durumunda pek çok beyin sisteminin birlikte işlev gördügü düşünülürse, bellek izleri beynin bütün alanlarina dagilmiş olarak görülür.
Kodlama,Depolama ve Hatırlama
Kodlama bilginin bellek tarafından kullanılabilir bir şekilde kayıt edilme sürecidir.Bellek uzmanları bellek sisteminde depolanan malzemenin muhafazasını sağlayan bellek deposundan bahsederler.Eğer malzeme uygun bir şekilde depolanmamışsa,daha sonra hatırlanamaz.
Belleğin dayandığı bir son süreç daha vardır:Bulup-getirme