Yaşamına tırtıl olarak başlar. Tırtılların çok güçlü çeneleri vardır. Tırtıl yumurtadan çıktıktan sonra yapraklarla beslenerek kendini pupa evresine
hazırlar. Tırtıl pupa evresinde kendi etrafına bir koza örer ve gelişimini bu kozanın içinde tamamlar.Gelişimini tamamlayan tırtıl, kozayı deler ve hepimizin ipek kanatlarını hayranlıkla izlediğimiz narin bir kelebek olarak dışarı çıkar. İpek üreticileri kozalar delinmeden önce onları işlemeye başlarlar.
KELEBEKLERİN YAŞAMLARI KISADIR :
Bu durum milyonlarca kelebeğin daha dünyaya gelmeden ölmesi anlamına gelir. Kelebeklerin yaşam süresi 2-4 haftadır.Bir canlıda yada canlı organında meydana gelen değişiklik, metamorfoz. Başkalaşma terimi bir canlının tümünün geçirdiği değişiklikleri anlatmak için kullandığı gibi, herhangi bir organında meydana gelen değişiklikleri anlatmak için kullanılır. Birçok canlı, yumurtadan çıktığında ergin haline benzemez; çeşitli evreler geçirerek erginleşir, örneğin yumurtadan çıkan böcek, önce kurt, sonra krizalit evrelerini geçirdikten sonra erginleşir. Yumurtadan çıkan kurbağa ise karada yaşar ve suda. Yumurtadan çıkan kurbağa kurtçuğu, iribaş adını alır. Suda yaşar ve solungaçla solur. Ergin kurbağa ise karada yaşar ve akciğerle solunur. Bu tür başkalaşma genellikle hayvanlarda görülmektedir. Kurbağalar, böcekler,kabuklular, derisidikenliler, solucanlar vb. böyledir. Başkalaşma konusunda yapılan araştırmalar, bu olayın kalıtsal olarak yeni bazı doku ve organların meydana gelmesi ve bazı doku ve organların erimesiyle yaşama biçiminde meydana gelen değişiklik sonucunda ortaya çıktığını göstermiştir. Başkalaşma ile bir hayat evresinden başka bir hayat evresine geçen hayvanın eski biçimine dönmesi artık söz konusu değildir. Eski biçimi ve yapısı kaybolmuş, hayvan yeni bir yapı kazanmıştır.