Dereceleri bakımından farklılık gösteren alaşımsız bakırlar, kimyasal yapılarında bulunan safsızlıkların miktarına göre değişkenlik gösterir. Oksijensiz bakır, özellikle yüksek iletkenliğe ve sünekliğe ihtiyaç duyulan fonksiyonlarda kullanılır. Bakırın en önemli özelliklerinden biri bakterilerle savaşma kabiliyetidir. Bakır ile yapılan kapsamlı bilimsel çalışmalara göre, antimikrobiyal testlerden geçen 300 ve üzeri bakır alaşımının, temastan sonraki iki saat içinde bakterilerin % 98'inden fazlasını öldürdüğü kanıtlanmıştır. Kararmasının ise antimikrobiyal etkinliğini bozmadığı ortaya çıkmıştır.
Keşfedilen en eski metallerden biri olan bakır, Eski Romalılar tarafından alet ve süs eşyası yapımında sıklıkla kullanılmıştır. Antibakteriyel özelliği o dönemlerde de bilindiğinden dolayı, yaraların sterilizasyon işleminde ve içme suyunu arıtmak için de yararlanılmıştır. Günümüzde, elektriği etkin bir şekilde iletme kabiliyeti nedeniyle kablo yapımında ve diğer elektrik ürünlerinde sıklıkla kullanılır.
Pirinç, temek olarak çinko ve bakır karışımından meydana gelen bir alaşımdır. Çeşitli miktarlarda çinko veya farklı birtakım maddelere sahip olabilir. Renk ve özelliklerini, karışımda yer alan maddelerin nitelikleri belirler. Pirinç, alaşımına eklenen çinko miktarına bağlı olarak kırmızıdan sarıya kadar renk varyasyonları değişebilir.
Pirinçteki çinko oranı % 33 ile % 38 arasında değişirse, sıcaklıkta işlenme kabiliyeti artar ancak soğuk çalışma imkanı kısıtlanmış olur.
Pirinç, Muntz metali gibi % 38'den fazla çinko içeriyorsa, daha yüksek bir mukavemete ve daha düşük oda sıcaklığına sahip olur.
Bu metal, bakır, çinko ve kalay içeren bir alaşımdır. Kalayın bu karışıma eklenmesinin nedeni, dezincifikasyonu (çinkonun pirinç alaşımlarından süzülmesi) engellemektir. Bu üçünün birleşimi, dezincifikasyona karşı düşük hassasiyete, orta derecede mukavemete, yüksek atmosferik ve sulu korozyon direnci ile üstün elektriksel iletkenliğe sahiptir. İyi sıcak işlenebilirliği ve iyi soğuk biçimlendirilebilirliği vardır. Bu alaşımlar genel olarak bağlantılı oldukları, marin donanımı, makine parçaları, pompa milleri ve korozyona dayanıklı mekanik ürünler yapmak için kullanılır.
Bronz, esas olarak diğer bileşenlerin eklenmesiyle bakırdan oluşan bir alaşımdır. Çoğu durumda eklenen metal genel olarak kalaydır, ancak farklı nitelikler için arsenik, fosfor, alüminyum ve manganez de kullanılabilir. Söz konusu bu bileşenler, sadece bakır kullanımından çok daha sert bir karışımı oluşturur.
Bronzun en önemli karakteristik özelliği, koyu ve mat altın renginde olmasıdır. Bronz ve pirinç arasındaki dikkat çeken fark ise bronzun yüzeyinde bulunan soluk görünümlü halkalardır.
Pirinç ve bronz, nasıl yapıldığına bağlı olarak değişen miktarlardaki bakır, çinko ve kalaydan oluşur. Bu nedenle pirinç ve bronz, elementlerin karışımlarından ortaya çıkan alaşımlardır.
Metal karışımlarına alaşım denir. Alaşımlar hangi metallerin karışımından meydana gelirse gelsin, temel özelliklerine sahip olmaya devam ederler.
Bir metal başka bir diğeriyle karıştırıldığı zaman bir alaşım oluşur. Alaşımlar genellikle daha güçlüdür ve korozyona tek başına metalden daha iyi direnç gösterir.
Alaşım bir metal ve bir ametal ve hatta iki metalden yapılabilir. Örneğin, bakır ve kalaydan oluşan bronz bir alaşımıdır.