Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Osmanlıca Türkçesi ile ilgili tartışmalara değinerek açıklamalarda bulundu. Bu konu tartışılırken, Cemil Meriç, Atilla İlhan, Mümtaz Turhan, Talat Sait Halman, Şevket Süreyya ve Peyami Safa'nın ne dediğinin hatırlanması gerektiğini vurgulayan Avcı, "Böylece her defasında, sanki bu konu ilk defa tartışılıyormuş, konuşuluyormuş gibi bir takım klişelerden 'eller aya biz yaya' klişelerinden 'ortaçağ karanlığı' gibi klişelerden uzakta, daha berrak bir zeminde, daha bilgiye dayalı olarak, bunları daha sakin bir üslupla tartışalım" diye konuştu.
Avcı, "Özellikle muhalefetimizin ve bazı köşe yazarlarının, bu tartışmayı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için bir ortak referans çerçevesi oluşturmamız gerekiyor. Birbirimizin ne dediğini doğru anlayabilmek için. Milli Eğitim Bakanı olarak benim önerim bir okuma listesi yapalım. Bu konuda tartışmak isteyen siyasetçilerimiz, gazetecilerimiz, köşe yazarlarımız, bir çoğu zaten inşallah yapmıştır ama yapmayanlar için söylüyorum, bir ön okuma çalışması yapalım, Peyami Safa'nın 'Doğu ve Batı Sentezi'ni, Atilla İlhan'ın 'Hangi
Batısı'nı, Mümtaz Turhan'ın 'Maarif Davaları'nı, Cemil Meriç'in 'Bu Ülkesi'ni, Şevket Süreyya Aydemir'in 'Suyu Arayan Adam'ını okuyalım, okusunlar. Çünkü, o şurada alınan kararlardan bir tanesi de okullarımızda okuma kültürünün geliştirilmesi önerisiydi. Şimdi onu buradan başlatalım. Okuma kültürünü geliştirme önerisine önce biz, kendimiz uyalım siyasetçiler olarak da" dedi.
Bu konu tartışılırken, Cemil Meriç, Atilla İlhan, Mümtaz Turhan, Talat Sait Halman, Şevket Süreyya ve Peyami Safa'nın ne dediğinin hatırlanması gerektiğini vurgulayan Avcı, "Böylece her defasında, sanki bu konu ilk defa tartışılıyormuş, konuşuluyormuş gibi bir takım klişelerden 'eller aya biz yaya' klişelerinden 'ortaçağ karanlığı' gibi klişelerden uzakta, daha berrak bir zeminde, daha bilgiye dayalı olarak, bunları daha sakin bir üslupla tartışalım" diye konuştu.