Bahçeşehir Üniversitesi 1800'lü yıllarda yaptırılan Roma'daki Brancaccio Sarayı, önceki gün BAU Roma Avrasya Araştırma Merkezi ve BAU Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) organizasyonuyla gerçekleştirilen iftar yemeğine ev sahipliği yaptı. Vatikan'a ait saraydaki davete Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, KKTC Roma Temsilcisi Növber Vechi Ferit, Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi İslam ile İlişkiler Masası Avrupa ve Türkiye Sorumlusu Peder Michael Weninger, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, MEDAM Direktörü Burhan Köroğlu ve BAU Roma Avrasya Araştırmaları Merkezi Direktörü ve La Sapienza Üniversitesi öğretim üyelerinden Fabio Grassi olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Davetliler sarayı inleten ezan sesiyle iftarlarını yaparken Itrinin ilahilerini dinlediler. Bilindiği gibi 2012 yılında Bahçeşehir Üniversitesi ölümünün 300. Yılında Vatikan'da Itri'yi anmış eserlerini tanıtmıştı. Büyükelçi Kenan Gürsoy iftar programında yaptığı konuşmada dinlerarası diyalog ile farklı kültürden olanların birlikte yaşama ve onlara saygı duyma konularının altını çizdi. Bahçeşehir Üniversitesi'nin verilen davet aracılığıyla kültür köprüleri kurduğunu belirten Gürsoy, BAU'ya teşekkür etti.
BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ise, medeniyetlerin birlikteliğine değindiği konuşmasında, "Her zamankinden daha çok dünya olarak birlikte yaşamaya ihtiyacımız var. Medeniyetlerin kaynaşmasında, birlikteliğinde ve kardeşliğinde her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. İnsanların yaptıkları suçları, onların ait olduğu medeniyetlere yüklüyoruz. Bunun çok büyük bir hata olduğunu bir kez de burada ifade etmek isterim" ifadelerini kullandı. Kültürlerarası diyalogun altını çizen Yücel, "Türkiye'de ilk defa Medeniyet Araştırmaları Merkezi'ni kuran üniversiteyiz. Değerlerimizi beraber yaşamalı, paylaşmalıyız" diyerek, iftara katılan konuklara teşekkür etti.
"ROMA'DA DA ÜNİVERSİTE KURMAK İSTİYORUZ
Roma'ya daha fazla yatırım yapmak istediklerini ifade eden Enver Yücel, "Roma'da bir 'design studio' kurmak ve önümüzdeki yıllarda da bunu bir üniversiteye dönüştürmek istiyoruz. Türkiye'de her yıl 78 ülkeden 2000'e yakın öğrenci alıyoruz. Roma'daki bu merkezimiz üniversiteye dönüştüğü zaman büyüyeceğine son derece inanıyorum" dedi.
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ KÖPRÜLER KURUYOR
Büyükelçi Kenan Gürsoy konuklara hitaben yaptığı konuşmasında, Ramazan ayının önemine değinirken, dinlerarası diyalog ile farlı din ve kültürden olanlarla birlikte yaşama ve onlara saygı duyma konularına vurgu yaptı. Bahçeşehir Üniversitesi'nin bu davetle, tüm bu unsurları hatırlatıp, kültür köprüleri kurarak, bu iki dünyayı birleştirmeye çalıştığına işaret eden Gürsoy, bu başarılı girişimden dolayı üniversite yetkililerini tebrik etti.
PEDER: "TÜRK KÜLTÜRÜ, BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜDÜR"
Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Kardinal Jean-Louis Tauran'ın selamlarını getirdiğini belirten Peder Michael Weninger ise, diplomatlık yaptığı dönemde İtalyan politikacı Romano Prodi ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso sayesinde Türk kültürünün ne olduğunu öğrendiğini anlattı.
Peder Weninger bunun ise, farklı dinler, farklı kültürlerin birlikte yaşama anlamına geldiğini belirterek, "Bu gece burada, bu muhteşem mekanda, bu muhteşem tipik Türk insanlarıyla birlikte olmaktan memnunum" diye konuştu.