Ateşten Gömlek romanının olay örgüsü, bizleri tarihimizin derin sularına indirir. Orada ne olup bittiğini okuyucuya aktarır. Ateşten Gömlek romanı olay örgüsü, Kurtuluş Savaşı'nın birincil ağızdan anlatılmış ve tarihimizin nasıl ilerlediğinin yazıya dökülmüş halidir. Romanın özeti ve ana fikri, kitabın genel hatlarını çizer. Böylece konunun derinliklerine inmemiz daha kolaylaşır. Ateşten Gömlek romanının yapı unsurları ve roman incelemesi kitaba, karakterlere ve tarihe dair her şeyi derler ve tek çırpıda anlatır.
Ateşten Gömlek romanını lise yıllarımızda duymuş ve bir kez bile olsa ne anlattığına bakmışızdır. Öğretmenlerimizin dilinden düşmeyen bu kitap, tarihimizin bir kesitini bizler ile paylaşır. Bu kesit Kurtuluş Savaşı'nı anlatmaktadır. Kurtuluş Savaşı'nı Peyami karakterinden bir kez daha okumuş oluruz. Olay örgüsü sadece bununla kalmayıp farklı karakterler ve onların bulunduğu durumu da içermektedir.
Ateşten Gömlek romanını okuyucuyla buluşturan yazar, Halide Edip Adıvar'dır. Adıvar sayesinde okuyucu, Kurtuluş Savaşı'nın olduğu yılla gider ve ne olup bittiğini öğrenir. Peyami karakterinin kaleminden çıkan çoğu ifade bu romanda yer alır. Doğrudan, birincil ağızdan olan anlatımı sanki o dönemi yaşıyormuş gibi hissettirir. Peyami, Kurtuluş Savaşı döneminde ne olup bittiğini kaleme alır. Peyami bu dönemde kimler ile savaşıldığını, neler yaşandığını en ince ayrıntısına kadar bahseder. Sadece bununla kalmayıp romanda yer alan diğer bir karakter olan Ayşe'nin de yaşadığı olayları anlatmaktadır.
Ateşten Gömlek romanı, Halide Edip Adıvar tarafından yazılan ve Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir romandır.
Bu roman milli mücadelenin çetin geçtiği İzmir işgalini konu edinmektedir.
Peyami ve Ayşe karakterleri bu kitabın ana karakterleridir diyebiliriz.
İzmir'in işgali sırasında hemşire olan Ayşe'nin ailesi ölür.
Ayşe bu milli mücadeleye kendisini adar ve hemşire olarak görev yapmaya başlar.
Ayşe hemşirelik yaptığı dönemde Peyami ve aynı zamanda Binbaşı İhsan'ın sevgisi ile karşı karşıya kalır.
Tek fark İhsan'ın aşkını söylemesi, Peyami'nin ise söylememesidir.
Savaşın çetin geçtiği dönemde Ayşe ve İhsan vefat eder.
Peyami ise oldukça ağır yaralanır.
Peyami yaralanınca hastaneye kaldırılır.
Hastanede kaldığı süre boyunca yaşadığı tüm olayları ve hissettiklerini kaleme alır.
Yarası ağır olduğu için Peyami çok dayanamaz ve vefat eder.
Ateşten Gömlek romanının ana fikri Peyami karakterinin Ayşe'ye neden aşkını itiraf etmemesidir. Burada devreye vatan aşkı girer ve Peyami aşkını Ayşe'ye söylemez. Çünkü vatan aşkı daha ağır basar.