On binlerce adayın katılımıyla gerçekleşen Arabuluculuk sınav sonuçlarını sorguluyor. 25 Kasım tarihinde 15 ilde sınava giren adaylar sonuçları öğrenmek istiyor. Bunun akabinde '' 2019 Arabuluculuk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?'' sorusuna yanıt aranmaya başladı. Sadece Hukuk Fakültesinden mezun olan öğrencilerin başvuruda bulunduğu sınav sonuçlarında adayların yüz tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alması koşuluyla, en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere bu ilanda belirtilen arabulucu ihtiyaç sayısı kadar aday, başarılı sayılacaktır. Peki 2019 Arabuluculuk sınav sonuçları açıklandı mı? Sonuç sorgulama nasıl yapılır? İşte o ayrıntılar
Haberimizde, 2019 Arabuluculuk sınav sonuçları açıklanma tarihi ve sorgulama ekranına dair merak edilenlere erişebilirsiniz.
Arabuluculuk sınav sonuçları açıklandı. Adalet Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaraları ile öğrenebilecekler. Sonuçlara yapılan itirazlar ise Daire Başkanlığına yazılı olarak yapılacak.
Arabuluculuk sınav sonuçları Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi tarafından Daire Başkanlığımıza gönderilmesinden itibaren en kısa sürede İnternet sayfamızda yayımlanacaktır. Sınav sonuçları belli oldu.
ARABULUCULUK SINAV SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI
Sonuçlara T. C. Kimlik numaranız ile sorgulama yaparak ulaşabilirsiniz. Sonuç sayfasında adayın sınav puanı ve başarılı yada başarısız olduğuna ilişkin bilgiler yer alacaktır. Sosyal medyada çıkan asılsız haberlere adayların itibar etmemesi önemle rica olunur." denildi.
Sınavda yüz tam puan üzerinden en az 70 (yetmiş) puan alması koşuluyla, en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere bu ilanda belirtilen arabulucu ihtiyaç sayısı kadar aday, başarılı sayılacaktır. Başarılı sayılan en düşük puanlı adayla aynı puanı alan adaylar da başarılı sayılacaktır.
ARABULUCU NASIL OLUNUR?
Öncelikle Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı ve uygulamalı sınavda başarılı olmak gerekir. Yazılı sınav Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin 23. maddesi uyarınca yılda iki kez yazılı sınava girilmesi zorunludur. Uygulamalı sınav ise her yazılı sınavın peşinden yapılmaktadır.
Arabuluculuk yazılı sınavına başvuracakların;
1. Türk vatandaşı olmak,
2. Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
3. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,
4. Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak
5. Arabuluculuk eğitimini tamamlamak, şartlarına haiz olmaları gerekmektedir.
Başvurular, 108 adliyede kurulan Arabuluculuk Bürolarına yapılacak. Arabuluculuk büroların bulunmadığı yerlerde ise başvuruları Sulh Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlükleri alacak. Müracaatlarda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Böylece, işçi-işveren uyuşmazlıklarında uzun yıllar süren mahkeme süreçleri sona erecek.
Sadece Adalet Bakanlığı tarafından tutulan arabuluculuk listesine kayıtlı kişiler arabuluculuk faaliyeti yürütebilmektedir.