Yaklaşık 1,5 milyon öğrencisi bulunan Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi'nde (AÖF) öğrenim gören öğrenciler, yeni kayıtların ardından başlayan kayıt yenileme işlemlerinin telaşına düştü.Türkiye'nin her ilinde bulunan AÖF bürolarına giden öğrenciler, geçtiğimiz pazartesi günü başlayan güz dönemi kayıt yenileme işlemlerini görevliler eşliğinde gerçekleştiriyor. İlk olarak internet üzerinden ders seçimini yapan öğrenciler, harçlarını bankalara yatırdıktan sonra AÖF bürolarına giderek hem kayıt işlemlerini tamamlıyorlar hem de kitaplarını alıyorlar.
25 Eylül'de sona erecek kayıt yenileme işlemlerini yerinde incelemek için Eskişehir'deki AÖF bürosunu ziyaret eden Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kerim Banar, öğrencilerle sohbet ederek, eğitim hayatlarında başarılar diledi. İHA'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Banar, 2 Eylül itibariyle başlayan ve dün sona eren yeni kayıt işlemleri sonrası sisteme 160 bin öğrencinin sistemde yerini aldığını belirterek, pazartesi günü başlayan kayıt yenileme işlemlerinin ise üç hafta süreceğini bildirdi. Kayıt yenileme işlemlerin ardından ikinci üniversite kayıtlarının başlayacağını aktaran Banar, "Yeni kayıt ve kayıt yenileme işlemlerinden sonra ise 25 Ekim'e kadar sürecek olan süreçte ikinci üniversite, dikey geçiş, çoklu kayıt sistemi devam edecek ve 25 Ekim tarihi itibariyle de biz kayıt işlemlerini tamamlamış olacağız. Burada önemli olan noktalardan birisi de ikinci üniversite kayıtlarıdır. İkinci üniversite kayıtlarımız 30 Eylül tarihinde başlayacak ve 25 Ekim tarihinde bitecek. Yine bilindiği gibi ikinci üniversite de, herhangi bir yükseköğretim kurumunda okuyan veya mezun olan bir öğrenci Anadolu Üniversite Açıköğretim sisteminde ikinci üniversite öğrencisi olarak öğrenimine devam edebilir. Kendilerini farklı alanlarda yetiştirmek isteyen öğrencilerimizi de Anadolu Üniversitesi'ne bekliyoruz" dedi.
"DÖNEMLİK KREDİLİ SİSTEM BU YIL DAHA İYİ OTURDU"
Dönemlik kredili sistemin bu sene daha iyi oturduğunu ve sistemin öğrencilere birçok avantajlar sağladığını ifade eden Banar, "Geçen sene dönemlik kredili sisteme geçmişti ve bu sene sistem daha iyi oturdu, öğrencilerimiz daha bilinçli bir hale geldi. Sistemde biz 30 krediye kadar ders yüklüyoruz, öğrencilerimiz de isterlerse 45 krediye kadar üstten ders alıyorlar. Tabi bu durum öğrencilerimize erken mezun olma şansı da getiriyor. Biz bu sene 3 veya 3,5 senede öğrenci mezun ettik. Bilindiği gibi dönemlik kredili sistem öğrencilerimize ciddi avantajlar sağladı. Özellikle sistem, öğrencilerimize, ilgi alanı olamadığı, zorlandığı alanlarda şartlı da olsa geçme imkanı da sağlıyor. Onun için öğrencilerimizden ricamız, wep sayfalarımızda yer alan, bürolarımızda yer alan bu bilgileri dönemlik kredili sistemle ilgili, 'Ders seçme nasıl yapılır?', 'Sistemin özellikleri nelerdir?', bu bilgileri tüm öğrencilerimizin bilmesi gerekiyor. Yani özellikle öğrenciler, dersi blok olarak yüklü halde alamayacaklar, kendilerinin ders seçme durumu var. Bu yüzden sistemi çok iyi bilmeleri gerekiyor. Biz bu noktada sistemle ilgili bilgileri, pdf dosyalarıyla ve videolarla da öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Öğrencilerimizden bunları okumalarını ve izlemelerini istiyoruz. Çok zor bir sistem değil, oldukça basitleştirilmiş bir sistem. Öğrencilerimizde bu noktada kendi üzerlerine düşen görevleri yerine getirsinler" diye konuştu.
"KAYITLARIN BİTTİĞİ SON GÜN TÜM KİTAPLARI EKSİKSİZ OLARAK TESLİM ETMEYİ PLANLIYORUZ"
Prof. Dr. Banar, kitap dağıtımı konusunda geçtiğimiz sene yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmadığını ve kitap dağıtım işlemlerini 25 Ekim'e kadar bitireceklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"2 Eylül itibariyle yeni kayıtlarda kitaplarımızın tümünü dağıttık ve kayıt yenileme işlemlerinde de kayıtlar ile kitap dağıtımı eşzamanlı olarak yürüyor. Tabi şuanda sistemin büyüklüğünü düşünürseniz, şuanda 1 milyon 300 bin civarında öğrenci bekliyoruz bu sene. 1 milyon 300 bin öğrenci, Türkiye'deki 104 büroda hizmet alıyor. Tabi bazı bürolarımızda 25 Ekim'e kadar kitap eksilebilir. Çünkü ikinci üniversiteden gelecek hangi bölüme, hangi büroya geleceğini şuanda bilmiyoruz. Ayrıca dikey geçişte de aynı durum var. Bizim planlamamızda yani 25 Ekim, kayıtların bittiği son günde biz tüm bürolarda, tüm kitapları öğrenciye eksiksiz olarak teslim etmeyi planlıyoruz. Yani ara sınava kadar düşündüğümüzde, öğrenciye 8 hafta gibi bir süre kalıyor. Öğrencilerimize bir de şunu hatırlatmakta yarar var. Bir şekilde kaydını yaptırdıktan sonra büroya ulaşamamış olabilir. İşte bir ay sonra şehre gitmek zorunda kalmış olabilir. Bunun içinde öğrencilerimiz, internet üzerinde Pdf'ler var bunlardan yararlanabilir. Şuanda biz bu sene birçok derste E-öğrenme malzemelerini hazırladık ve öğrencilerin kullanımına açacağız. Yani burada şöyle bir sistem olacak; her bir ders yaklaşık 8 üniteden oluşuyor diyelim. Her bir dersin her bir ünitesinin videosunu sisteme yükleyeceğiz ve öğrenci sistemden şifresini aldıktan sonra bu materyalleri de kullanmaya başlayacak. Yani öğrencinin elinde basılı malzemenin dışında çalışmak için birçok malzeme olacak. Öğrenci derslerine çalıştıktan sonra da aralık ayında yapılacak sınavlara girecek. Şimdiden tüm öğrencilere başarılar diliyorum."
DEKAN BANAR'DAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
Öğrencilere yeni eğitim öğretim yılı öncesi tavsiyelerde de bulunan Dekan Banar, "Öğrencilerin yapmaları gereken şey; üzerilerinde bazı sorumluluklar var ve sonuçta arkadaşlarımız üniversite öğrencileri. Bunlar kayıt yenilemeyle ilgili, yeni sistemle ilgili gerekenleri öğrensinler. Bir de öğrencilerimiz seçtikleri derslerle, ders kitaplarının aynı olduğuna ciddi anlamda dikkat etsinler, yanlış bir kitap almasınlar. Bunlara dikkat ettikleri zaman başarı arkasından gelecektir ki geçen sene de ciddi bir başarı sağladık. Sınavların sonunda bir önceki sene 180 bin olan mezun sayımız 200 binin üzerine çıktı. Bu da öğrencilerimizin sisteme alıştığını, daha çok gayret ettiğini ve üniversite öğrencisi olduğu bilincinin daha fazla oturmaya başladığını bize gösteriyor. Tekrar yeni dönemde tüm öğrencilerimize başarılar, sağlıklar diliyorum. 2013-2014 öğretim yılı hepimize hayırlı, uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER YENİ SİSTEMDEN MEMNUN
Kayıt yenileme işlemini yapmak için büroya gelen Sağlık Kurumları İşletmeciliği son sınıf öğrencisi Mürvet Aykın, geçen seneki bazı AÖF kitaplarının gecikmeli olarak verildiğini hatırlatarak, "Geçen sene kitap gecikmelerinden dolayı veremediğim dersler oldu, ama bu sene kitaplarımı gecikmeden aldım. İnşallah bu yıl tüm derslerimi vereceğim. Yeni sistemi biraz karışık buldum ama iyi gibi geldi bana. Çünkü eski sistemde üstten ders alamıyorduk, şimdi ise alabiliyoruz" şeklinde konuştu.
İşletme öğrencisi Aygül Arık ise, kitapların gecikmeli olmasının çok önemli olmadığını, çalışmak isteyen insansın internet üzerindeki materyallerden de ders çalışabileceğini anlatarak, yeni sistemin kendisi açısından çok iyi olduğunu aktardı.
Öte yandan kayıt yenilemeleri sırasında AÖF bürolarının öğle aralarında ve bu hafta sonunda da hizmet vereceği bildirildi. Ayrıca kayıt yenileme işlemlerini belirtilen tarihlerde yaptıramayan öğrencilerin mazeret göstererek, 27 Eylül'e kadar da kayıt yenileme işlemlerini yaptırabilecekleri belirtildi.