Gerekli bilgiyi bilim ısıgında sporcunun başarısı için kullanan daha sonra bu bilgileri spor beceleri ve strateji ile birleştiren ve farklı mizaçlarda insanlara uygulayan kisidir.
Atlet yüzücü boksor vebenzeri sporları ve spor takımlarını yaptığı çalışmalarla yarışma veya karşılaşmalara hazırlayan kimsedir. aynı zamanda sporcuları yetiştiren kimse olarak tanımlanmaktadır.
anterenor sporun sporun.Anerenöre ne kadar kaynak sağlanırsa ve ne kadar iyi eğitirse,yetistileceği sporcularda buna göre ,sporperformansında anternörün eğitimi oldukça önemlidir.
ANTRENÖRÜN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ:
Sporcunun yada takımın başarılı olmasında antrenörün kişiliği büyük önem taşımaktadır. Spor bilimine dayalı antrenmalarla sporcuyu müsebakalara ve yarışmalara hazırlayıp, yönlendiren.üstün mesleki niteliklere sahip bir antrenör sporcuyu ,sürekliği olan ve bilnçli olarak elde edilen başalılara ulaştırı
Antrenörün temel bazı kişilik özellikleri şöyle sıralayabiliriz;
a-)Spor Bilgisi :antranör konusunda bilgi ve yeniliye açık olmalıdır.Sporcu antrenörün bilgisinden emin olmalıdır.Antrenör ilgili spor dalının kurallarını,tekniğinin ve takdifinin bilgisine sahip olmak zorundadır.
b-)İlgi Düzeyi :Sporculara aylım yapmadan yeterli ilgiyi göstermelidir.Sürekli olarak ilerlemelere ve gelişmeleri izlemeye açık olmalıdır.
c-)Ayrılabilme Özelliği : Antrenör sporcularını yeteneklerine göre yetistirmeli aylıntırelı görebilmeli ve değerlendirmelidir.
d-)Örnek Olma : Antrenör tutum ve özellikleriyle sporcuya örnek olmalıdır.
e-) Olgunluk : Amtrenör sporcularının kusurlarını ve zayıf yönlerini alay etmeden yerinde ve yapıcı düzeltme yoluna gitmeli, hoşgörölö olmalıdır.
f-) Değişebilirlik : Antranörün gerk dünya görüsü , gerekse spor kültülü yeni bilgilere açık olmalıdır. Alanında en son gelismeleri her an takip edebilmelidir.
h-) Zeka : Bir antrenörün meraklı ,yaratıcı fikirlere açık bir kişilikte olması gerekir. Spor zekası, bilgi ve tecrubenin birikmesinin sonunda geliseçektir .
ı-) İnatcı ve ısrarlı olmak : Antrenör karşılaştığı zorluklarla, hüslanlara ve yenilgilere rağmen cesaretini kırmamalı .Başalıda ısrarlı olmamalıdır. Bunların spor kariyelinde yaşanacak geçiçi bir deneyim oldugunun bilincinde olmalıdır.
i-) Sabırlı Olmak : Kişisel yada grupsal gelisim uzun bir süre alabilir,hatta cesalet kırıcı bir yavaşlıtta da olabilir.Antrenör bunlar bilmeli gerçek dışı , imkansız beklentilerle hayal kırıklıgına uğramatan kaçğınmalıdır.
j-)Kendini kontrol Edebilmeli : Antrenör özellikle musabaka esnasında çok çabuk değişen hücumlarla kendine hakim olarabilmelidir. Çünkü antrenör stres altındaysa bunu sporcularada yansıtır.