Diğer metallere nazaran daha yumuşak bir yapıda olan altın madeni, kolay işlenebilir ve paslanmaz özelliği ile çok önemli bir maden olarak karşımıza çıkmaktadır. Altın madeni nerelerde kullanılır, kullanım alanları nedir ve ne işe yarar soruları ise altın madeninin önemi sebebi ile mutlaka merak edilen sorular arasında yerini almaktadır.
Yüksek iletkenliğe ve paslanmaz özelliğe sahip olan değerli altın madeni, parlayan ve asla bozulmayan yapısı sayesinde özellikle kuyumculuk sektöründe yoğun şekilde kullanılmaktadır.
Kuyumculuk sektörü ile alakalı olarak, yine altın madeni günümüzde yatırım ürünü olarak da kullanılmakta ve mevcut değeri ile bu pozisyonunu korumaktadır. Periyodik cetvel üzerinde ''Au'' sembolüne sahip olan altının önemli bir yatırım ürünü olmasının sebebi ise, daha az risk barındırmasından kaynaklanmaktadır.
Sadece kuyumculuk sektöründe yer almayan ve diğer başka sektörler tarafından da kullanımı tercih edilen altın madeni, süsleme alanı, yiyecek ve içecek sektörü gibi tamamen farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Hatta direkt yiyeceklerin üzerlerinin süslenmesinde dahi kullanılabilmektedir.
Asitlere karşı da dayanıklı olan altın madeni, bilişim sektörünün yanı sıra ilaç sektöründe de insanlara fayda sağlayan bir amaç üzerine kullanılmaktadır. Değerli bir metal ürünü olan altın madeninin spor, bilim dünyası ve kültür sanat çevrelerinde takdim edilen ödüllerin yapımında da kullanıldığını da bilmekteyiz.
Altın; kendisini değerli kılan özellikleri sayesinde birbirinden farklı birçok alanda kullanılmakta olan bir metaldir. Günlük yaşamda sıklıkla kullanımı tercih edilen altın madeni, bunun da yanı sıra birçok endüstri alanında da tercih edilmektedir.
Altın madeni özellikle toplumlar açısından hediye olarak verilmesi tercih edilen en değerli ürün olarak bilinmektedir. Bu duruma, kültürel bir anlam olarak hediye sıfatı taşıyor olması örnek verilebilir. Paslanmayı kesinlikle engellemesi ile CD üretiminde de kullanılan altının diğer kullanım alanlarından bazıları ise şunlardır;