Günlük hayatta özellikle televizyon programlarında, gazetelerde sürekli karşımıza çıkan bu kelimenin ne anlama geldiği merak edilir. Ahde vefa kelimesinin kökeni de bu doğrultuda sorgulanmaktadır. Ahde vefa kelimesinin TDK'ya göre karşılığı sıklıkla araştırılır. Ahde vefa sadece tek anlamda kullanılmamakla beraber, farklı atasözü ve deyimlerle de karşımıza çıkar. Bu kelimenin manası, dini ve ahlaki anlamda da önem arz eder. Günlük hayatta ahde vefa kelimesi daha çok dini anlamda kullanılır. Bunun dışında ahde vefa kavramının hukuksal tanımları da mevcuttur. Bu kelime hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen kişiler ahde vefa ne demek sorusunu sorarlar. Bu kelimenin açıklamasını bilmek son derece önemlidir.
Farklı alanlarda kullanılan bu kelimenin anlamı merak edilmiştir. Ahde vefa genel olarak, verdiği sözde durma anlamına gelmiştir. Hukuki açıdan ise bu kelime, taraf devletlerin yaptıkları antlaşmalara uyma zorunluluğudur. Bu kavrama göre, uluslararası hukuk kurallarının oluşmasında etkili olan, devletin anayasasında yer alan ve devlete anlaşma yapma yetkisini tanıyan bir kuraldır.
Günlük hayatta özellikle dini anlamda kullanılan bu kelime, sözünde durmak manasıyla kullanılır. Ahd, bir şeyin yerine getirilmesini emretmek, talimat vermek gibi anlamlara gelir. Ahidde hem yemin hem de kesin söz verme durumu vardır. Bu durumda sözünde durmak dini açıdan ahlaki bir boyutu göz önüne getirir.
Ahde vefa kelimesinin dini ve hukuki açıdan farklı tanımları mevcuttur. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan bu kavramın TDK'ya göre anlamı şu şekildedir; devletlerin, katıldıkları uluslararası antlaşmalara devletler hukukuna göre uyma zorunluluğunda olduklarını belirten kural olarak karşımıza çıkar.