Taha Dağlı-Salih Eser
Sabah.com.tr'ye konuşan Erdem, "neden ideolojik" dedi ve "daha artıları eksileri bile konuşulmadı" diye ekledi. 8 yıllık kesintisiz eğitimin değişmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Yardımcısı, "araştırdık 197 ülkede örneği yok" dedi.
4+4+4 meselesi neden bu kadar kıyamet kopardı, CHP niçin bu kadar çok itiraz ediyor bu değişikliğe?
Tartışmanın nedeni ideolojik, tepki bundan doğuyor, meselenin artıları eksileri daha konuşulmadı bile. Doğrudan, "bu sistem kabul edilemez, eskisi gibi devam edilmeli" bakışıyla hareket ediliyor. Dünyada Türkiye dışında 8 yıl kesintisiz eğitim yapan bir tek ülke var, o da İrlanda. 197 ülke içinde bir tek İrlanda, onlarınki de bizdekinden daha farklı. Bizdeki kadar böyle katı bir sistem bu 197 ülkenin hiçbirisinde yok, hepsini araştırdık.
Yeni sistem hangi yenilikleri getiriyor?
Şimdi yeni sistemde yani 4+4+4'de ilk 4 yıl tamamen ilköğretim müfredatında gidecek. İkinci 4 yıl da aynı şekilde ama orada esneklik olacak yani, sosyal bilimler, fen bilimleri, matematik, Türkçe gibi derslerde, öğrenci üçüncü 4 yıla başlarken seçeceği bölümle alakalı bazı bilgileri alarak gidecek. Yani bu sistemde öğrenci üçüncü 4 yıllık eğitimine başlarken, daha yönlenmiş bir hale gelecek, nereye gideceğini daha iyi bilecek.
Mevcut sistemle karşılaştırınca...
Bu sistem şu ankine göre çok daha esnek ve kıyaslanacak gibi de değil.
Okul binaları nasıl olacak?
Okullar mümkünse ilk 4, ikinci 4, üçüncü 4 diye ayrılacak. Mümkün değilse, yine ilk iki 4 aynı binada veya orta ve son 4 aynı binada olacak. Ama mümkün olduğunca bu sınıfların giriş kapıları ve bahçeleri ayrılacak.
Sınav sistemi de değişecek mi?
Bu yeni modelde, çocukların 12 yıllık aldığı eğitimde, birinci sınıftan son sınıfa kadar elde ettikleri ortalamalar geçerli olacak.
Okula başlama yaşı erkene mi alınacak?
Okula başlama yaşıyla ilgili olarak 6 ay ile bir yıl erkene çekilmesi söz konusu, 60 ay ile 72 aylık çocukların okula başlama imkanları doğuyor. 6 yaşını doldurmayanlar değil de 6 yaşına giren çoçuklar, pedagojik uygunlukları varsa okullarına başlayabiliyorlar.
Bir itiraz da şu yönde olmuştu, devlet ile özel okullar arasında uçurum olacağı, bu modelin yoksul ailenin çocukları için felaket olacağı yönünde...
Özel okullar için ayrı bir bakanlık yok ki, onlar da devlet okullarıyla aynı sistemi paylaşıyorlar. Yani bu sistem bütün okulları kapsayacak şekilde hazırlandı. Özel okullara ayrı, devlet okullarına ayrı bir şey söz konusu değil.
Mesleki konuda etkili olacak mı bu sistem?
Şu anki mevcut sistem 28 Şubat acelesiyle yapılmış bir sistemdi ve biz bu yeni modelden çok umutluyuz. Bir kere çocuklar bu sistemde mesleki yönlendirmeleri konusunda daha kolay ayrım yapabilir hale gelecek. Zaten bu model dünyada da çok fazla örneği olan bir sistemdir, biz de bunu getiriyoruz.