ÖLÇME Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 10 Ağustos'ta üniversite yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Ancak bu herhangi bir bölüme yerleşemeyen adaylar için yolun sonu anlamına gelmiyor. Binlerce öğrenci için ikinci bir şans olan ek yerleştirme dönemi cuma günü başlıyor. ÖSYM bu yılki boş kontenjan sayısını 60 bin 147 olarak açıklamıştı. Şu anda lisans programlarında 25 bin 539, ön lisans programlarında ise 34 bin 608 boş kontenjan var. Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 13 bin 301, ön lisans programlarında 21 bin 167, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 7 bin 103, ön lisans programlarında 11 bin 425, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 4 bin 316, ön lisans programlarında bin 990, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında 819, ön lisans programlarında 26 kontenjan boş kaldı. Ancak bu sayının toplamda kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle 230 binlere ulaşması bekleniyor. Ek yerleştirmeler için tercihler 30 Ağustos'a kadar yapılabilecek.
24 TERCİH HAKKI
Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2016-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yere yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemeyen, hatta sınavsız geçiş hakkı olan adaylar da ek yerleşmeye başvurabilir. Özel Yetenek Sınavı ile bir bölüme yerleşen öğrenciler de ek yerleştirme tercihi yapabilirler. Kayıt olunsun veya olunmasın herhangi bir yere yerleştirilen aday tercih yapamayacak. Adaylara 24 tercih hakkı tanınacak.
ÖNLİSANSTA ŞANS ÇOK
Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans programlarını, yalnız programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecek. Eğer ÖSYS'nin kontenjan kılavuzundaki Tablo-4'de yer alan lisans programlarını seçecekseniz o programın genel yerleştirmede oluşan minimum puanının üstünde olmalısınız. Önlisans programları için en küçük puan koşulu aranmayacak. Adaylar, en küçük puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecekler.
YENİ PROGRAM YOK
Her yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteler yeni programlar açıyor ve bu programlara da ek yerleştirme ile öğrenci alıyordu. Ancak YÖK, bu yıl için yeni program açılmaması kararı aldı. Ek yerleştirmeler merkezi yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlara yapılacak.
GÖZDE OKULLAR VE BÖLÜMLER DE VAR
Ek
kontenjan denilince geçmişte sadece açıköğretim ya da meslek yüksekokulundaki bölümler akla geliyordu. Ancak son yıllarda gözde üniversitelerde de boş kontenjanlar oluşmaya başladı. Örneğin geçen yıl ODTÜ'de KKTC ve yurt dışı programlarla birlikte boş kontenjan sayısı 57'ydi. İTÜ'de 131 kontenjan boş kalmıştı. Boğaziçi Üniversitesi'nde ise matematik, kimya ile bazı öğretmenlik bölümleri olmak üzere toplam 20 boş kontenjan vardı.