Central Missouri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Curtis Cooper liderliğinde yapılan çalışmada, 2 rakamının kendisiyle 74 milyon 207 bin 281 kere çarpılıp 1 eksiltildiği, böylece en büyük asal sayının keşfedildiği bildirildi.
En büyük Mersenne asallarının bulunması için örgütlenen "Great Internet Mersenne Prime Search" (GIMPS) projesi kapsamında hesaplanan asal sayının, 2013 yılında keşfedilen 17 milyon basamaklı sayıdan 5 milyon basamak uzun olduğu kaydedildi.
ABD'li matematikçi Cooper'ın, 22 milyon 338 bin 618 basamaktan oluşan yeni asal sayıyı, 31 gün aralıksız süren çalışmalar sonucu hesapladığı belirtildi. Cooper, 2013'te hesaplanan asal sayının da mucidi.
Sayının doğruluğunu teyit eden Squirrels yazılım firmasının müdürü David Stanfill, keşfedilen asal sayının, 550 yılı aşkın sürede bulunan "Mersenne Asalları"nın 49'uncusu olduğunu söyledi.
Bu tür uzun rakamların dijital güvenlik alanlarında önem arz ettiğini kaydeden Stanfill, asal sayının kağıda dökülmesi halinde takriben 7 milyondan fazla virgülle yazılacağını ve 109 kilometre uzunluğunda olacağını sözlerine ekledi.Sadece kendisine ve 1'e bölünebilen doğal sayılara asal sayı adı veriliyor.
İlk olarak 17. yüzyılda Fransız keşiş Marin Mersenne tarafından keşfedilen ve keşişin adıyla anılan Mersenne Sayıları (2^n)-1 formülü ile hesaplanıyor.
Şimdiye kadar bilinen en büyük 10 asıl sayı da GIMPS grubu tarafından hesaplanmıştı.GIMPS, şu anda 100 milyon basamaklı asal sayıyı bulmaya çalışıyor.