2. Dünya Savaşı dünya tarihinde derin izler bırakan savaşlardan biridir. Almanların ve Rusların mücadelesi savaşın önemli bir yönünü oluşturur. Bununla birlikte ülkelerin ordularının en fazla zayiat verdikleri savaşlardandır. Büyük yıkımlara neden olan İkinci Dünya Savaşı günümüzde de konuşulan ve izleri hala silinmemiş savaşlardan biridir. İkinci Dünya Savaşı cepheleri, başlangıç ve bitiş tarihi yazımızın devamında yer alıyor.
İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması ve bitişi ülkeler açısından büyük bir öneme sahiptir. Savaşın her detayını tam olarak kavrayabilmek için ilk olarak savaş öncesindeki dünya siyasetine ve ekonomilerine göz atmak gerekir. Çünkü savaşın ekonomik ve siyasi birçok nedeni vardır. En önemli nedeni de Birinci Dünya Savaşı'nı kaybeden ülkelerin daha büyük hırsa kapılmalarıdır. Yakın sayılabilecek bir tarihte gerçekleşen savaşlardandır.
İkinci Dünya Savaşı'ndan yenik olarak çıkan Almanya ekonomik kriz karşısında en fazla zorlanan devletlerden biri olmuştur. Kendisine uygulanan çok ağır yaptırımlar nedeniyle ciddi bir siyasi ve ekonomik çıkmaz içerisine girmiştir. Almanlar açısından bir kurtarıcı olarak görülen Adolf Hitler kısa sürede birtakım yatırımlar ve planlar yaparak ülkenin ekonomik düzeyini yükseltmeyi başarmıştır.
Bunlarla birlikte Adolf Hitler Versay Antlaşmasının ağır şartlarını kesinlikle kabul etmiyor ve büyüyen ordusu için saldırgan politikalarına devam ediyordu. Hitler kendi ordusuna ve ekonomisine kaynak sağlamak için hem Avusturya hem de Çekoslovakya'yı işgal etmiştir. Daha sonra Polonya da Ruslar ve Almanlar tarafından işgal edilmiştir.
Tüm bunların ardından da Fransa ve İngiltere Almanya'ya savaş ilan etmiştir. Bu süreçte hızla büyüyen bir dünya savaşını tetikleyen olaylar olmuştur. Birçok ülke yıllardır süregelen düşmanlıklarını ortaya koyarak İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına zemin hazırlamıştır.
İkinci Dünya Savaşı'nın birçok farklı nedeninden bahsetmek mümkündür. Alman ordularının birçok yere aynı anda saldırması ve Ruslarla ters düşen çıkarları nedeniyle savaş her geçen gün büyüyerek devam etmiştir. Savaşın temel nedenleri arasında şunlardan bahsetmek mümkündür:
Gibi nedenler savaşı tetikleyen durumlar arasında yer alıyor.
2. Dünya Savaşının Nedenleri
Genel olarak bilinen nedenler dışında savaşa ortam hazırlayan farklı durumlar da bulunuyor. Almanya'nın amacı Avrupa'yı Alman topraklarına katmak amacı ile Doğu ve Batı Avrupa'yı işgal altına almayı planlamıştır. Özellikle Asya üzerine yaptığı planlar Rusya ile karşı karşıya gelmesine neden olmuştur.
Japonya ise Birinci Dünya Savaşı sonunda Almanya'nın Uzakdoğu'daki sömürgelerine sahip olmuştur. Çin'in de büyük bir kısmı Japonların kontrolündeydi. Bunun yanında oldukça hızlı bir şekilde sanayileşen bir ekonomiye sahiptir. Bu ekonomik çıkarlar Japonya'nın ilk olarak ABD'ye yaklaşmasına daha sonra da Almanya'ya yakınlaşmasına neden olmuştur. Savaşa girme nedeni de Pearl Harbor Saldırısı olmuştur.
ABD ise ilk etapta savaşta tarafsız kalmayı tercih etmiştir. Daha sonra ise Fransa ve Birleşik Krallık'a silah yardımı yapmıştır. Bu süreçte Japonlardan aldığı Pearl Harbor saldırısı nedeniyle savaşa dahil olmuştur. ABD'nin savaşa girmesi de yine savaşın seyrini değiştiren bir olay olmuştur. ABD bu savaşa sınırları genişletmek değil aksine var olan sınırlarını korumak için girmiştir.
SSCB ise Birinci Dünya Savaşı sonrasında Batıya yönelmek yerine Orta Asya'ya yönelik bir politika izlemiştir. Hatta zengin petrol rezervlerine sahip olması Rusya'nın hem teknolojik hem de lojistik açısından önemli güçte ülkelerden olmasını sağlamıştır. Almanya ile saldırmazlık anlaşması yapmasına karşın yine de Almanların saldırısına uğramıştır.
Birleşik Krallık da yine savaşta önemli ülkelerdendir. Adolf Hitler Avrupa'da tek rakip olarak Birleşik Krallığı görmüştür. Bununla birlikte Almanların tüm Avrupa'ya yayılmasını engelleyen ülkedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında en önemli ülkelerden birisi olmuştur.
İtalya da yine Birinci Dünya Savaşı'ndan istediklerini alamayan ve bunu hırs haline getiren ülkelerden biridir. Sömürge alanıyla sanayisini beslemeye çalışsa da dar bir alanda sıkışmasına neden olmuştur. Mussolini'nin faşist politikaları nedeniyle Avrupa'da sorun haline gelmeye başlayan bir ülkedir.
İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçları yine ülkeleri birden fazla yönde etkilemiştir. Yıkıcı etkileri olmasına karşın barış antlaşmalarının tazelenmesini sağlamıştır. Bu savaşın sonuçlarına bakıldığında şunları söylemek mümkündür:
Bunların yanında dünya barışının korunması için de insan hakları sözleşmeleri yayınlanarak dünyaya sevgi dolu mesajlar iletilmiştir.