Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu, 22 Şubat Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen "Tarım ve Gıda Değer Zincirinde Yenilikçi Teknolojiler Konferansı"nda tanıtıldı.
Toplantının açılış konuşmasında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, günümüzde tarım ve gıda konusunda elimizde iyi kaynaklar olduğunu ancak bunların daha iyi değerlendirilebileceğine dikkat çekti. Tarım ve gıdanın günümüzde çok disiplinli çalışmalar gerektiren sektörler olduğunu, farklı sektörler ve mühendislik alanlarındaki uzmanlıkların da ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, bu alanlarda yeterli uzmanlık ve beceri geliştirilmesinin önemine değindi. Boğaziçi Üniversitesi olarak bünyelerinde Ziraat Fakültesi bulunmasa da, farklı uzmanlıklar sayesinde bu bilgi ve beceriyi tarım odağında buluşturmanın mümkün olduğunu belirten Özkan, bu alanda birçok farklı sektörü bir araya getiren Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu'nu tanıtmanın heyecanını yaşadıklarını, Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'de tarımı geliştirmek ve daha verimli hale getirmek için çalışmaya devam edeceğini ifade etti.
Boğaziçi Üniversitesi İnovasyon ve Rekabet Odaklı Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İnovasyon Merkezi) Müdürü Doç. Dr. Aslı Deniz Helvacıoğlu da konuşmasında "Türkiye'de ilk defa, tarım alanında dünyadaki benzerlerini örnek alan ama tamamen ülke gerçeklerini ve dinamiklerini ön planda tutan bir açık inovasyon platformunu tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz. Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu ile bu alanda çok farklı paydaşların, tek tek birbirleriyle rekabet de etseler, bir araya gelip ortak hareket ederek tarımda yeni bir dünyayı kurgulayacağı bir platform oluşturuyoruz. Platform, çalışmalarıyla önümüzdeki dönemde dünyaya örnek olacak" dedi.
Daha sonra Prof. Dr. Gökhan Özertan, Prof. Dr. Arzu Tektaş ve Doç. Dr. Barış Karapınar; Türkiye tarım ve gıda sektörünün inovasyon yeteneklerini geliştirecek, tarım sektörünün teknoloji entegrasyonunu ve dijital dönüşümünü destekleyecek, ulusal ve küresel tarım ve gıda pazarlarında rekabet gücünü yükseltecek bilgi birikimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi.
Toplantıya katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik de "Dünyada bugün yaklaşık 4,5 milyar ton gıda üretilirken, bunun üçte biri israf ediliyor. 119 ülkenin 52'si açlık sınırı altında bulunuyor. Artan gıda tüketimi paralelinde gıda üretiminin de yüzde 60 oranında artması beklenirken, yerkürenin doğal kaynakları hızla azalıyor. Tarımda verim de sürekli düşüyor" diye konuştu. Türkiye'nin kendi coğrafyasında en büyük tarım ülkesi olmakla beraber tarım sektöründe dünyada ilk 10 ülke arasında yer almadığını söyleyen Nevzat Birişik, 2080 öngörülerine göre Türkiye'nin tarımda bugün üretebildiğinden yüzde 15 az üreteceğini söyledi. Birişik, mevcut sınırlı kaynakları çok daha verimli ve bilinçli değerlendirmek için katma değer oluşturan çözümlere başvurulması gerektiğinin altını çizdi.