Ortaöğretim mezunları için 20 Kasım 2016 tarihinde yapılan KPSS (Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı) için heyecanlı bekleyiş başladı. Hazırlık sürecinin sonrasında sınava bu yıl 3 milyon 498 bin 355 kişinin başvurduğu biliniyor. Katılım sayısının yüksekliği ile ÖSYM tarihinde de bir rekora imza atıldı.
ÖSYM'den, KPSS sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih ile ilgili henüz bir açıklama yapılmazken, sonuçların açıklanmasının vakit alacağı bilgisi verildi... Her yıl olduğu gibi bu yıl da adaylar belirli alanlarda başarılı olmak için ter döktü. Adaylara genel kültür ve genel yetenek testlerinde toplam 120 soru soruldu ve Türkiye çapında 176 merkezde gerçekleştirilen sınavda 542 bin 122 sınav görevlisi çalıştı.
SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIYOR?
ÖSYM'nin verdiği taksime göre sınav sonuçlarının ilan edilmesi biraz zaman alacak. Sonuçlar 15 ila 22 gün arasında açıklanması bekleniyor. Bu sene rekor oranda katılım olduğu da dikkate alınırsa bu süre 22 günün üzerine çıkabilir.
Bu bilgiler ışığında tahmini açıklanma süresi: 5 Aralık 2016 ve 12 Aralık 2016 tarihleri arasında olacak.
3.5 milyon adayın girdiği KPSS'de sonuçların açıklanması zaman alacak gibi.
SINAVIN DİKKAT ÇEKEN SORUSU
Sınavda adayların dikkatini çeken bir soru yer aldı. "Hangi üniversitenin ismi Ömer Halisdemir olarak değiştirildi" diye soruldu. 15 Temmuz darbe girişiminde darbeci askerler tarafından şehit edilen Kahraman Şehit Ömer Halisdemir'in ismi Niğde Üniversitesi'ne verilmişti.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Niğde Üniversitesi'nin adının Şehit Ömer Halisdemir Üniversitesi olarak değiştirildiğini açıklamıştı.
Lisans, Ön Lisans ve Ortaöğretim sınavlarının tamamlanmasının ardından alınacağı duyurulan KPSS tercihlerinin, bu yılın son Kamu Personeli Seçme Sınavı olan ortaöğretimin gerçekleştirilmesinden kısa bir süre sonra ÖSYM tarafından açıklanması bekleniyor. Öncelikle B Grubu kadrolar için yapılacak tercihler, kılavuzun açıklanmasının ardından İnternet ortamından yapılabilecek.
KPSS YERLEŞTİRMELERİ NE ZAMAN OLACAK?
KPSS adayları sınav sonuçlarıyla yapacakları ilk yerleştirme için hiç bir ücret ödemeyecekler. Adaylar aynı sınav sonucu ile yapacakları diğer tüm yerleştirme başvuruları için ise belirli bir ücret ödeyecek. . Adayların yerleştirme işlemleri puan, tercih ve kadro sayılarına göre gerçekleştirilecek. Adayların bu işlemler için gerekli bilgileri ise yerleştirme klavuzlarında bulabilir.
Yerleştirme yapılırken aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihine göre önce mezun olana öncelik verilecek. Diploma tarihleri aynı olması durumlarında ise yaşı büyük olana öncelik tanınacak. ÖSYM tarafından yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanacak. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacak
KPSS PUANI NASIL HESAPLANIYOR?
KPSS'de toplam 120 soru soruluyor. 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür. 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor böylece netler hesaplanıyor. Adayların en çok merak ettikleri konu standart sapma konusu. Sınava giren adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcut.
0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli oluyor. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.