İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 140 milyon liraya yakın borçla devrettiği Seferihisar Belediyesi'nin mali tablosunun içler acısı halde olduğu ortaya çıktı. Soyer'den kalan borçlara, belediyenin 2019 yılındaki borçları da eklendi. Sayıştay'ın yaptığı denetimde Seferihisar Belediyesi'nin 2019 yılı için borçlanma limiti 71 milyon 373 bin 664 lira iken 2019 yıl sonu itibariyle bu rakamın 117 milyon 838 bin 845 lira olarak gerçekleştiği belirlendi. Böylece yasal borçlanma limiti 46 milyon 465 bin 181 lira 28 kuruş aşıldı. Belediyenin mali tablolarına güvenin azaldığına dikkat çekilen raporda borçlanmaya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da izin alınmadığı ifade edildi. Raporda ayrıca işçi çıkışı olmamasına rağmen başkanlık onayı ile 136 yeni işçinin belediyeye dahil edildiğine de dikkat çekildi.
İZİNSİZ PERSONEL ALIMI
Raporda belediyenin personel sayılarıyla ilgili çarpıcı tespitler yer aldı. Belediyenin personel giderlerinin toplamının 28 milyon 284 bin 114 lirayı aşmaması gerekirken bu rakamın 2019 yılı sonu itibariyle 35 milyon 930 bin 32 lirayı bulduğu, böylece mevzuatta öngörülen yüzde 40'lık sınırın aşıldığı ifade edildi. Yıl içerisinde İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınmaksızın şirkete yeni personel alımı yapılmaya devam edildiğine dikkat çeken Sayıştay, başkanlık oluru ile belediyede 136 işçinin işe alındığını belirledi. Sayıştay, yeni personel alımı yapılmaması konusunda belediye yönetimini uyardı. Ayrıca raporda, "Bazı işçiler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları kapsamında çalışırken almış oldukları ücretlerin üzerinde ücretlerle Belediye şirketlerine işçi statüsüne geçirilmiştir. Bu işçilerin ücretleri yüzde 75'e varan oranlarda artırılmış olup bu uygulama 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 24'üncü maddesi hükümleri ile bağdaşmamaktadır" denildi. Seferihisar Belediyesi, 127 adet taşınmazını açık ihale yöntemiyle kiraya verilmek üzere ihaleye çıkardı. Daha sonra belediye, teklif edilen bedelleri uygun bulmadığını belirterek 127 taşınmazı pazarlık usulü tek isme kiraladı. Sayıştay ise hazırladığı raporda belediyeye ait taşınmazların pazarlık usulü kiraya verilemeyeceğini ve bu durumun mevzuata aykırı olduğunu belirtti.
ALIM LİMİTLERI AŞILDI
Sayıştay, belediye hesaplarında yaptığı incelemelerde, kurumun 2019 yılında mal alımları için 17 milyon 341 bin lira, hizmet alımları için 46 milyon 205 bin lira ödenek ayırdığı, 2019 yılı içinde 21 ve 22'nci madde kapsamında 3 milyon 828 bin 190 lira mal alımı, 6 milyon 750 bin 523 lira ise hizmet alımı yaptığı doğrudan temin limitlerini yaklaşık 2 kat aştığı buna rağmen idarenin yüzde 10'u aşan kısım için Kamu İhale Kurulundan uygun görüş almadığını tespit etti. Sayıştay, mal ve hizmet alımlarında öngörülen üst sınırın aşılmasına rağmen görüş alınmamasının mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Seferihisar Belediyesi, 2972 Sayılı Çevre Kanunu'nun 8. maddesine dayanarak ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliğinde kendisine verilen görevleri yerine getirmek amacıyla 'Geri Dönüşüm ve Nakliye Sanayi ve Tic. LTD. ŞTİ.' ile protokol imzaladı. Protokolle, şirket tarafından ambalaj atıklarının toplanması öngörüldü. Denetçi yaptığı incelemede söz konusu firmaya verilen imtiyaz hakkı karşılığında belediyenin bu işten herhangi bir gelir elde etmediğini belirledi. Raporun sonuç bölümünde, "Ambalaj atıklarını toplanması konusunda imtiyaz devrinin 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu Hükümleri çerçevesinde açılacak ihale yoluyla, en yüksek bedeli ödemeyi kabul eden firmaya verilerek gerçekleşmesi gerekmektedir" denildi.