DENİZLİ'NİN Çameli ilçesinde sonbaharla birlikte yöre halkı arasında 'Sarı Maden' olarak isimlendirilen çıntar mantarı toplama mevsimi de geldi. Dağların yamaçlarında, çam pürçükleri arasında doğal olarak yetişen demir vitamini bakımından zengin olan çıntar mantarı "Çıntar avcıları" tarafından bol bol bulunuyor. Sabah erken saatlerde başlayan çıntar toplama hava kararana kadar devam ediyor. Ortalama olarak kişi başı 30 ile 40 kilogram toplanan çıntar mantarları kilogramı 20 TL'den satılıyor veya toplayanlar yemek olarak tüketiyor. Çıntar mantarı toplayan emekli öğretmen Hüseyin Akkan, "İçinde demir var yoğun miktarda, başka vitaminlerde var. Büyüleyici özelliği var. Bu yaşta zor şartlarda dağa geliyoruz, topluyoruz. Eve gidince yorgunluk hissetmiyoruz. Aynı zamanda çıntar yemekten başka kendi sağlığımızı test ediyoruz. Para verseler gelmem, mümkün değil gelmem, uçurumlar, kayalar, çalılar var ve zor olan bir yer. Akşam eve gittiğinde kendini yorgun hissetmiyorsan, uyuya kalmıyorsan sağlığını da test etmiş oluyorsun. Çıntarın öyle bir faydası var" dedi. Üretici Asiye Ongun, "Günde 30 kilo, bazen 10, 15 kilo kasalarca topladığımız olur" diye konuştu.