İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde Konak Meydanı'nda başta İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası olmak üzere bazı kamu binaların hasar aldı. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu binalaırnda taşınma telaşı başladı. Belediye ve kamu çalışnlarını başka binalarda görevlerine devam edecek olmasının en büşük yansıması Kemeraltı Çarşısı'nda yaşanıyor. Eskiden adım atacak yer olmayan Kemeraltı Çarşısı eski ğünlereni mumla arıyor.
25 YILDIR ENKAZ
Adliye'nin 20 yıl önce Bayraklı'ya, Ayakkabıcılar Sitesi'nin ise 21 yıl önce Işıkkent'e taşınmasının ardından Konak'taki çalışan sayısının azaldığını ve çarşıdan günlük alışveriş yapan insan sayısında ciddi düşüş yaşandığını söyleyen Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, deprem riski nedeniyle Konak Meydanı'ndaki kamu ve yerel yönetimlere ait binaların boşaltılması nedeniyle büyük tedirginlik yaşadıklarını söyledi. Girgin, "O binalarda çok sayıda çalışan var. Bizim en büyük korkumuz 926 Sokak'ta olduğu gibi bu binaların boş bırakılması. 25 yıl önce burada bir hareketlilik vardı. Ayakkabıcılık sektörü Kemeraltı ve İzmir'e değer katıyordu. Işıkkent'e gitmelerinin ardından bu enkazı biz 25 yıldır taşıyoruz" dedi.
'CİDDİ SORUN YAŞARIZ'
Konak Meydanı'ndaki yerel ve kamu yönetimindeki binalarda çalışanların da Kemeraltı'na bir nefes olduğunu dile getiren Girgin, "Bu çalışanların öğle tatilinde dışarı çıkıp bir şeyler yemeleri iş çıkışında eve giderken alışverişlerini buradan yapmaları bizi güçlendiriyordu. Az değil 3 bin-4 bin kişiden bahsediyoruz. Bu insanlar başka yere giderse ciddi sorunlar yaşarız. Biz esnaf olarak Kemeraltı'nda var olan binaların ivedilikle değerlendirilmesini istiyoruz. Çalışanların çarşı içindeki binalara yerleştirilmesini talep ediyoruz" dedi. Ayakkabıcıların bulunduğu 926 Sokağı'nın terk edildiğini ve bina sahiplerinin mülklerine değer katamadığını ifade eden Semih Girgin, "Kirası 1000 lira olan binalara 100 liraya kiracı bulamadılar. Burası Kemeraltı'nın atar damarlarından biriydi. Burnumuzun dibinde Havra Sokağı, sağ tarafımız Anafartalar Caddesi, sol tarafımız Mezarlıkbaşı. Bu binaların hepsi uzun yıllardır boş. Biz bu binalara atölyelerin gelmesini istedik. İnsan yaşadıkça Kemeraltı'na değer katabiliriz. Belediye başkanımızın ve diğer yöneticilerimizin kesinlikle insan ayağını Kemeraltı'ndan uzaklaştırmalarını istemiyoruz. Binaların boşaltılması kararı bizim için ciddi bir sorun. Bu sorunu masada çözmek zorundayız" dedi. Kemeraltı'nda otel ve kafeterya işleten Hakan Korkuter de işyerlerinin taşınmasının kendilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.