İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 17 bina çöktü binin üzerinde binada ise hasar oluştu. Binlerce İzmirli evsiz kalırken, kentteki yapıların sağlamlığı ise tekrar gündeme geldi. Depremin yaşandığı günden bu yana İzmir'e kamp kuran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dün AFAD İl Müdürlüğü'nde yapılan koordinasyon toplantısının ardından İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti.
EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ve bazı partililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sonrasında açıklama yapan Bakan Kurum "Depremin ilk saatlerinden itibaren iki haftadır İzmir'deyiz. Vatandaşlarımızın ilk andan itibaren yanlarında olmaya çalıştık. Çadırlarda ve bize ihtiyaç duydukları her alanda hızlı bir şekilde beraber olmak suretiyle İzmirlilerin yanında olduk" dedi. Tüm bakanlıklar, belediye ve koordinasyon merkezlerinin uyum içerisinde çalıştığını söyleyen Kurum, bunun için Valiliğe teşekkürlerini iletti. İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini de başlatmış bulunuyoruz. Buna ilişkin yerinde bin 750, rezerv alanında da 3 bin 250 konut olmak üzere toplamda 5 bin konutu projelendirdik. Bir ay içerisinde başlatacağımızın ve bir yıl içerisinde bitireceğimizin sözünü verdik. Vatandaşlarımızın dönüşümünü hızlandırmak adına bakanlığa bağlı tüm ekiplerimiz İzmir'in neresinde kentsel dönüşümle ilgili bir talep varsa fiilen sahada tüm alanlara ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek. İnşallah 2023'e giden yolda yeni İzmir'imizi inşa etmek ihya etmek için tüm çalışmaları seferberlik içinde yapmaya gayret göstereceğiz" dedi.
ALTYAPI TAMAM
Bakan Murat Kurum, "Bugün itibariyle 6 bin 500 personel 927 araç ile de çalışmalar sürdürülüyor. Bize gelen tüm hasar tespit ihbarları üzerine çalışmaları tamamladık. Bayraklı ve Bornova ilçemizin tamamında ihbar gelsin gelmesin tüm binalara bakıldı. Diğer alanlarda da kaymakamlıklar ve muhtarlarla görüşmek suretiyle mahalle mahalle hasar tespiti yapıldı. Bugüne kadar 109 bin 921 binada, 586 bin bağımsız bölümde hasar tespit tamamlandı. Ağır hasarlı, acil ve yıkılacak bina sayımız 506'dır. 4 bin 239 bağımsız bölüme ulaşmıştır. Yine 5 bin 119 bina az hasarlı, 511 bina ise orta hasarlıdır" dedi. Açıklamasında Bayraklı'daki konteyner alanıyla ilgili bilgiler de veren Bakan Murat Kurum, "Bayraklı'da bin konteynIr alanı var. Cuma günü ilkleri konulacak 20 gün içinde sosyal yaşam alanlarıyla birlikte kurulmuş olacak. İhtiyaç olursa Ege Üniversitesi içerisinde 312 konteyner alanı var. Onun da altyapı çalışmaları tamamlandı" dedi.