Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sağlığın ardından en çok ekonomileri vurdu. Ancak bu süreçte krizi fırsata çeviren Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) üyeleri, küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen 2020 yılının Ocak ayından Ağustos ayına kadar olan süreçte 92 ülkeye ihracatını artırdı.
'LOJİSTİK AVANTAJ'
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "İlk 8 ayda değer bazında en çok ihracat yapılan dördüncü ülke grubu Afrika ülkeleriyle ticaretimiz yüzde 13 artış gösterdi. Madagaskar ile yüzde 221, Mali ile yüzde 212, Kongo ve Fildişi Sahili ile yüzde 157, Zambia ile yüzde 129, Cibuti ile yüzde 87, Somali ile yüzde 56, Etiyopya ile yüzde 39 artış yaşandı. Bunun dışında diğer dikkat çeken ihracat artışları; yüzde 691 ile Haiti, yüzde 103 ile Myanmar, yüzde 81 ile Suriye, yüzde 64 ile Umman, yüzde 59 ile Filipinler, yüzde 42 ile Libya. Hem tarım hem sanayi sektörlerimizdeki ihracat, üretim endeksi, PMI endeksi gibi ekonomik göstergeler sektörlerimizin hızla toparlandığını gösteriyor. Çeşitli endüstrilerde tedarik zincirleri yeniden yapılanmaya başladı. Çok uluslu şirketlerin üretim tesislerini Çin'den başka coğrafyalara taşıyabileceği ihtimaller dahilinde. Dünya kendine yeni bir alternatif arıyor. Kaliteli ürün gamı, insan gücü, üretim tabanı, Doğu ve Batı arasındaki geçit olarak konumu, lojistik avantajları Türkiye'yi öne çıkarıyor" dedi.
'GÜÇLENME FIRSATI'
Küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Jak Eskinazi, "En iyimser tabloda bile pandemi sonrası dünyadaki toparlanma 1.5-2 yılı bulabilecek. Geleneksel yöntemler hızlı bir şekilde maratonu kaybediyor. Pandemi kimilerine göre ciddi bir krizdi. Bize göre ise kreatif bir kırılmaydı. Sürecin bir numaralı gündem maddesi dijitale geçişte hızlı bir refleks gösterdik. Uzun vadede bu yaşananların küresel sistemdeki etkilerini iyi analiz edip akıllı ve kapsamlı politikaları hayata geçirirsek ihracat menzilimizi daha da genişletebiliriz" dedi.