İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak ilçesi Basmane semtinde Bıçakçı Hanı olarak bilinen tescilli yapıyı 'Gençlik Merkezi'ne dönüştürmek için çalışma başlattı. Çalışma kapsamında hanın önünde yer alan ve içlerinde eski Yıldız Sineması'nın da bulunduğu çok sayıda bina kamulaştırıldı. Mal sahiplerinin belediye ile anlaşarak bir bir el sıkışması uzun yıllardan bu yana kamulaştırılan binalarda esnaf olarak hizmet veren vatandaşları tedirgin etti. Belediye ekiplerinin geçtiğimiz günlerde dükkanları tek tek dolaşıp tespit yaptığını belirten esnaf, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e 'Bizi buradan tahliye edip yerimizden, yurdumuzdan etmeyin.' çağrısında bulundu.
ESNAF TEDİRGİN
Büyükşehir'in Basmane Tren Garı'nın yan tarafından geçen Gaziler Caddesi üzerinde 44 ila 76 kapı numaralı dükkanlar arasındaki tüm binaları kamulaştırdığını ifade eden esnaf, "Eğer belediye, hanı restore edecekse bizi de mağdur etmeyecek bir çözüm üretmeli" diye konuştu.
NE DEDİLER? FARUK DALYAN (AYAKKABI VE ÇANTA SATICISI): "57 yaşındayım. 46 yıldır Basmane'de esnaflık yapıyorum. Lastik ayakkabı ve çanta satarak geçimimi sağlıyorum. Büyükşehir Belediyesi arka taraftaki Tarihi Bıçakçı Hanını restore edip gençlik merkezine dönüştürecekmiş. Bu nedenle cadde üzerindeki 15'e yakın dükkan ve binayı kamulaştırdı. Kiracı olduğumuz için hepimizin maddi imkanları kısıtlı. Belediye ekipleri şimdilik tek tek dükkanları gezip tespit yapıyorlar. Tapular belediyeye geçtikten sonra bizlere 'dükkanları boşaltın' diyecekler. Binalar yıkılacak mı yoksa restore mi edilecek bilmiyoruz. Kimse bir şey söylemiyor. Ben yıllardır burada esnaflık yapıyorum. Bu saatten sonra başka yerde dükkan açma şansımızda yok. Eğer bizi tahliye ederlerse çok zor durumda kalırız. Başkan Soyer'den bizleri mağdur etmeyecek bir çözüm üretmesini talep ediyoruz. Belediyenin kent genelinde bir çok mülkü var. Eğer burayı yıkacaklarsa bize başka bir yer göstersinler."
MAHMUT YOLDAŞ (AYAKKABICI): "Kimse gelip ne bir şey söylüyor ne de bilgi veriyor. Çok tedirginiz. Bu binaları yıkacaklar mı yoksa restore mi edecekler bilmiyoruz. Esnaf olarak önümüzü görmek istiyoruz. Hepimiz ev geçindiriyoruz. Buradan kazandığımız para ile evimize ekmek götürüyoruz. 'Biz burayı restore edeceğiz. Sonrasında da belediye hizmet binası olarak kullanacağız, size kiraya vermeyeceğiz' diyorlarsa bunu bilmek bizim en doğal hakkımız. 33 yıldır burada esnaflık yapıyorum. İlk defa böyle bir olayla karşı karşıya kaldım. Belediyemizden bizleri mağdur etmeyecek bir çözüm üretmesini bekliyoruz."
İBRAHİM HALİL GİRGİN (BERBER): "Yıllardır burada berberlik yapıyorum. Pandemide perişan olduk. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi bir de dükkanımızı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldık. Eğer dükkan elimizden giderse hepten biteriz. Bu dönemde başka bir yere taşınmak çok zor. Dükkan kiraları uçmuş durumda. Büyükşehir belediyesinden bizlere yardımcı olmasını karar verirken bizlerin durumunu da göz önünde bulundurmasını talep ediyoruz."
MEHMET YETKİN (ÇAYCI):
"10 yıllık esnafım. Çay ocağı işletiyorum. Büyük sıkıntı içindeyiz. Hiç beklemediğimiz bir anda böyle bir şeyle karşılaşmak bizi çok zor durumda bıraktı. Çay ocağına bir sürü masraf yaptım. Eğer dükkanımı boşaltmak zorunda kalırsam inanın çok zor durumda kalırım. Esnaf olarak mağdur edilmek istemiyoruz. Belediye burası için ne yapmayı düşünüyorsa bizi de düşünmesi lazım. Sayın başkandan anlayışlı olmalarını bekliyoruz."