BALIKESIR'IN Sındırgı ilçesi Yörük mahallelerinden olan Eğridere Mahallesi'nde yünlü tulum peyniri üretiliyor. Oldukça detaya sahip olan peynirin üretimi için çalışmalar bir yıl önceden başlıyor, ancak sonraki yıl Eylül, Ekim aylarında olgunlaşması tamamlanıyor. Gastronomi dünyasının en seçkin etkinliklerinden 'Gourmand Cookbook Award'a peynir ve süt kategorisinde 12 finalist arasından birinci seçilerek alanında dünyanın en iyisi unvanına sahip olan "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabında da yer alan Sındırgı Eğridere Mahallesi Yünlü Tulum Peyniri Art Of Taste'te 'Dünya Miras Listesi'nde kayıt altına alındı. Yağcıbedir Yörük köylerinin en ünlülerinden bir olan Eğridere'de rastlanan "Yünlü Tulum Peyniri" zor şartlar da yapılsa da uzun ömürlü olması geleneğin yüz yıllardır devam ettiğini işaret ediyor. Gün geçtikçe yapım aşamasının zor olması nedeniyle unutulmaya yüz tutan peynir yeniden pazarlardaki yerini almaya başladı.
YÖRÜK KÜLTÜRÜ
Eğridere Mahalle Muhtarı Ramazan Kocagül, "Yapımı meşakkatli. Tanıtım sonrasında herkes peynir istemeye başladı. Biz de elimizden geldiğince orijinaline sadık kalarak vatandaşlarımıza yünlü tulum peynirini üretiyoruz" dedi. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş ise, "Tulum peyniri bu peynir, inek peyniri. Hep bildiğimiz usullerle yapılan değil de, tek burada yakaladıklarını söyledikleri bir peynir. Aynı zamanda Yörük kültürünün yansıması" diye konuştu.