CHP'Lİ Çeşme Belediyesi'ne ait hurdalıkta bulunan 50 TIR dolusu hurda, buharlaştı. Olay bir vatandaşın CİMER'e yaptığı başvuru üzerine ortaya çıktı. Çeşme Kaymakamlığı tarafından başlatılan ön inceleme kapsamında olayda kusuru ve sorumluluğu bulunduğu gerekçesi ile belediyenin Fen İşleri Müdür Vekili A.Ç., hakkında kaymakamlıkça soruşturma izni verildi. Öte yandan belediyede 2'si kadrolu ikisi de şirket personeli olmak üzere toplam 4 işçi hakkında da savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise konuşla ilgili bir açıklama yapmadı.
İHBAR CİMER'E GELDİ
Olay bir vatandaşın CİMER'e yaptığı ihbar üzerine ortaya çıktı. Çeşme Belediyesi'nde Fen İşleri Müdür Vekili olarak görev yapmakta olan A.Ç'nin 27 Temmuz 2019 tarihinde Çeşme'den otobana çıkışta yolun sağ tarafında kalan belediyeye ait hurdalıktaki 50 TIR'a yakın hurdayı satarak yağmaladığı iddia edildi. Aynı kişinin daha önce Çeşme Alaçatı Çevre Koruma ve Altyapı Tesisleri Yapma ve İşletme Birliğinde yönetici olarak görev yaptığı dönemde de birliğe ait hurdaları usulsüz şekilde satarak kendisine menfaat sağladığı iddiaları ilçe gündemine bomba gibi düştü.
SORUŞTURMA BAŞLATTI
Çeşme Cumhuriyet Savcılığı, hurda hırsızlığı iddiaları ile ilgili Çeşme Kaymakamlığına yazı yazarak olayda adı geçen Çeşme Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili A.Ç ile ikisi kadrolu ikisi de şirket personeli 4 işçi hakkında ön inceleme başlatılmasını istedi. Kaymakamlık da Mal Müdürlüğü'nde görevli Müstakime Nuray Ergün'ü iddiaları araştırması için ön incelemeci olarak görevlendirdi. Yasa gereği 4 işçi, devlet memuru olmadıkları için ön inceleme kapsamından çıkarıldı. Bu işçilerle ilgili soruşturmanın savcılık tarafından yürütüleceği öğrenildi.
İDDİALARI REDDETTİ
Bu arada ihbar mektubunda, satıldığı iddia edilen belediyeye ait hurdaların yüklendiği kamyonların plakalarına ve yükleme sırasında çekilen fotolara da yer verildi. Ön inceleme kapsamında ifadesine başvurulan A.Ç, iddiaları ret etti. 26-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında encümen kararı ile içlerinde hurdaya ayrılan belediyeye ait 12 aracın da bulunduğu 103 bin 680 kilo hurdanın M.K.E.'ye satıldığını karşılığında da belediyeye 18 bin 581 lira ödendiğini, bunun dışında hurdalıktan herhangi bir kuruma ya da kişiye hurda teslimatı ya da satışının yapılmadığını belirtse de ifadesi alınan bazı tanıklar farklı zaman dilimleri içinde belediyeye ait hurdalıktan hurda satın aldıklarını doğruladı. Ön incelemeci hazırladığı raporda Fen İşleri Müdür Vekili A.Ç'nin ihbar mektubunda yer alan iddialarla ilgili ihmal ve kusuru bulunduğu yönünde görüş belirtti. Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara da 3 Nisan 2020 tarihi itibariyle soruşturma izni verdi. A.Ç'nin idare mahkemesine başvuruda bulunarak kaymakamlığın verdiği soruşturma iznine itiraz etme hakkı bulunuyor.
PİYASA DEĞERİ 2 MİLYON LİRA
YAKLAŞIK 50 TIR hurda, 1000-1250 ton anlamına geliyor. Hurda demirin kilosu ise 1 lira 50 kuruş ile 1 lira 80 kuruş arasında değişiyor. 1250 ton hurdanın bu günkü piyasa değeri yaklaşık 2 milyon lirayı buluyor. Eğer hurdaların içinde demirin dışında pirinç bakır ve alüminyum gibi diğer madenlerden yapılmış hurdalar var ise o zaman rakam daha da yukarılara çıkabiliyor.