Seferihisar Belediyesi'nde 2 dönem belediye başkanlığı yapan Tunç Soyer, 31 Mart 2019 tarihdeki yerel seçimlerde CHP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçidi. Soyer, Seferihisar Belediyesi'ni 140 milyon liralık borçla yerine seçilen İsmail Yetişkin'e devretti. Büyükşehir Belediye Başkalığı koltuğuna oturan Soyer, batırdığı ilçe belediyesini kurtarmak için mandalina operasyonu düzenledi. Başkan Soyer'in talimatı ile üzerinde 11 milyon lira maliye haczi bulunan Seferihisar'daki mandalina işleme ve paketleme tesisi, piyasa değerinin 3 katına İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZDOĞA'ya devredildi. Eski adı İZBELCOM olan İZDOĞA, devir işlemi sırasında 11 milyon liralık vergi borcunu üstlendiği gibi mali açıdan zor günler geçiren ilçe belediyesine de 6 milyon lira para aktardı.
İZDOĞA'YA GEÇTİ
Devir işlemi Seferihisar Belediyesi'nin jeotermal şirketi üzerinden gerçekleştirildi. Yaklaşık 10 bin 400 metrekarelik bir alan üzerine kurulu tesisin bundan böyle İZDOĞA tarafından işletileceği öğrenildi. Seferihisar Belediyesi'nin ise devirden elde ettiği 6 milyon liralık kaynağı personel maaşlarını ödemek için kullanacağı sızan bilgiler arasında yer aldı. Soyer'in piyasa değeri 6 milyon lira olan narenciye paketleme ve işleme tesisini piyasa değerinin 3 katı fiyata devir alması skandal olarak nitelendirildi. Seferihisar Mandalina Üreticisi Cumhur Eriş, söz konusu tesisin 2012 yılında Seferihisar Belediyesi tarafından 2 milyon liraya satın alındığını söyledi. Devir işleminin ardından İZDOĞA Yönetim Kurulu Başkanı Erdal İzgi'nin Seferihisar'a gelip üreticilerle toplantı yaptığını belirten Eriş, devir işleminin arkasında Tunç Soyer'in eşi Neptün Soyer'in birliği ele geçirme planı olabileceğini öne sürdü.
'KAMU ZARARI OLUŞTU'
Normal koşullarda narenciye işleme ve paketleme tesisinin piyasa değerinin 6-7 milyon lira civarında olduğunu belirten Eriş, "Seferihisar Belediyesi geçmiş dönemden kalan borçlar ile biriken işçi maaşlarını ödemekte zorlanıyor. Banka hesaplarında vergi borçlarından ötürü temlik var. Tesis, Seferihisar Belediyesi Jeotermal A.Ş üzerine kayıtlı olduğu için gelen paraya maliye el koymasın diye para şirket üzerinden belediyeye aktarıldı. Böylece Seferihisar Belediyesi'nin vergi borcu nedeniyle üzerinde 11 milyon lira maliye haczi bulunan tesis, Büyükşehir Belediyesine ait İZDOĞA şirketine KDV ile birlikte 18 milyon liraya mal olmuş oldu" diye konuştu. Tesisin değerinin çok çok üstünde el değiştirdiğini belirten Eriş, "Bu kamu zararı değil mi? Eğer burada kamu zararı var ise Sayın Soyer bu zararı nasıl karşılamayı düşünüyor? Böyle giderse Büyükşehir Belediyesi'nin de akibeti Seferihisar Belediyesi gibi olacak. Eğer sayın Soyer böyle bol keseden para dağıtmaya devam ederse Büyükşehir Belediyesi kısa süre sonra personel maaşlarını dahi ödeyecek kaynak bulamayacak duruma gelebilir" uyarısında bulundu.