Tatilciler artık otel ya da kiraladıkları evlere kapanmak yerine daha sağlıklı ve güvenli buldukları 'mavi tur'lara yöneldi. Tatilciler Ramazan Bayramı sonrası yasakların da kalkması ile birlikte yeşilin ve mavinin her tonunu içinde barındıran doğa harikası cennet koylarda mavi turlarda yer bulmak için yat işletmecilerine şimdiden yoğun ilgi göstermeye başladı. Yerli ve yabancı turistleri mavi yolculuğa çıkaran motoryatlar ve teknelerin yanı sıra yüzen ahşap saray olarak nitelendirilen guletler bu yazın yeni gözdesi olacak. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, "COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başta ticari tekneler, yatlar ve marinalar olmak üzere deniz turizmine yönelik çeşitli tedbirler alındı. Bu tedbirlerin Ramazan Bayramı sonrasında gevşetilmesi sonucu yeni sezonun açılmasını bekliyoruz. Salgının kontrol altına alınmasından sonra ise kitlesel turizm yerine hijyenin ve bireysel- butik tarzın öne çıkacağı yeni turizm çeşitlerinin gündeme geleceğini değerlendiriyoruz" diye konuştu. Yurt dışından ve yurt içinden mavi yolculuğa olan taleplerin arttığını dile getiren Başkan Öztürk, "Nitekim aldığımız bilgilere göre yurtdışından ve yurtiçinden ticari yatlara ve ülkemizin dünya turizmine armağanı olan mavi yolculuğa olan taleplerin arttığını görüyoruz. Mavi yolculuk ülkemiz turizminin katma değeri en yüksek turizm çeşidi. Türk turizminde yaşanan sıkıntıyı deniz turizminin mavi yolculuk gibi alanlarında fırsata çevirebiliriz. Bunun için tanıtım çalışmalarının başlatılması, ticari yatlarda Bakanlık tarafından belirlenen yatak kapasitesine göre yolcu alınmasına izin verilmesi gibi destekler önem taşıyor" diye konuştu.
DAHA SAĞLIKLI
Bodrum'da yat işletmeciliği yapan Tunç Kurtoğlu, "Korona virüs sonrası tekne ve yatlarla tatil yapma fikri insanlara daha güvenli geliyor. Otellere nazaran 'mavi tur'lara daha büyük ilgi var. Otel yerine insanlar yatları tercih ediyor. Havaların ısınmasıyla 'mavi tur'ları soran ve araştıran kişi sayısında oldukça artış var. Biz yatlarda ve teknelerde dezenfekte çalışmalarımızı yapıyoruz. Vatandaşlardan da yoğun talep var. Küçük aileler ya da iki aileler tekneyi kapatarak denizin üzerinde tatil yapmak istiyorlar. İnsanlara denizin üzerinde yaşama ve tatil yapma fikri daha sağlıklı geliyor. Uzun süreli talepler var. 3 aylık, 4 aylık tatil talepler var" dedi.
EV YERİNE YAT
Kurtoğlu, "Yazın ev kiralamak yerine tekne kiralamayı tercih eden aileler var. Kaptanlarımız, aşçı ve gemi personelimiz oluyor. Uzun süreli kiralamalarda İstanbul'a bile gidiyoruz. Gökova, Hisarönü, Antalya, Dalaman, Göcek'i dolaştırıyoruz. Bu şekilde programlarımız oluyor. Yurt dışına çıkış şu an için pek mümkün görünmüyor. Yatlar karaya göre korona virüs açısından daha güvenli. Bodrum'da yaklaşık 600 yat işletmecisi var. Bodrum'da yan sektörlerle beraber 25 bin kişi deniz sektöründen geçimini sağlıyor" dedi. Günlük yat ve tekne kiralarının 500 Euro'dan başladığını ifade eden Kurtoğlu, "Fiyatlar 15 bin Euro'ya kadar çıkabiliyor. Fiyatlar tekne ve yatın kalitesine ve büyüklüğüne göre değişiyor. 'Mavi tur'ların vatanı ve dünyaya çıkış yeri Bodrum. Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaç'ın sayesinde doğan bir turizm şekli. 60 ve 70'li yıllardan sonra yayılmaya başladı" diye konuştu.