İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Cübbesini kenarda bırakıp saraciye sektörüne el attı. Bununla da yetinmedi, aradığı huzuru 12 yıl önce İzmir'in Seferihisar ilçesinde Avrupa'nın en modern keçi çiftliklerinden birini kurarak buldu. Baltalı Gıda markasıyla yüzde 100 keçi sütü ve ürünlerini yurdun dört bir yerine satan Funda Özer Baltalı, kısa sürede başarıya da ulaştı. 2019 yılında 16 milyon lira ciro elde eden ve yılda 1 milyon litre süt üreten başarılı iş kadını, anlaşmalı olduğu çiftliklerden de yılda yaklaşık 4 milyon litre süt alarak bölge ekonomisine de can veriyor. Geleceğe umutla bakan, kadın girişimcilere ve sektöre ilham kaynağı olan İzmirli girişimci Funda Özer Baltalı ile keçi sütünün yolculuğunu konuştuk.
Yüzde 100 keçi sütü ve ürünlerini üretiyorsunuz çiftliğinizde. Bu sektöre yatırım yapma fikri nasıl gelişti, biraz kendinizi ve süreci anlatır mısınız?
Liseyi İstanbul Amerikan Robert Koleji'nde, üniversiteyi Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladım. Avukatlık stajımı tamamlayıp kariyerime bankacılıkla başladım. Kızım Türkan'ın doğumundan sonra ara verdiğim kariyerime 1997 yılında deri çanta ve saraciye ürünleri üretip ihracat yapan şirketimi kurarak devam ettim. 2007 yılında tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapma kararı aldım. Faaliyeti süresince Ege İhracatçı Birlikleri sektör ihracat sıralamasında yer alan ve ödüller almış işimi, benden sonra da aynı başarı ile sürdüren bir yatırımcıya sattım. Keçi sütü anne sütüne en yakın değerlere sahip olmasına rağmen zorlukları nedeniyle yatırımcıların ilgi göstermediği bir alandı. Biz bu yolda önce iyi bir süt keçisi ırkı elde etmek ve hammadde tedariğimizi en sağlıklı şekilde sağlamak için önce bir keçi çiftliği kurarak yola çıktık. Daha sonra raflara düzenli olarak yüzde 100 keçi sütünden günlük süt ve peynir üretmek üzere İzmir Seferihisar'da bir tesis kurduk. 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren Baltalı Gıda olarak, bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'yi yüzde 100 keçi sütünden yapılan katkısız ürünlerle buluşturuyoruz. Yüksek verimli özel bir keçi ırkına sahibiz. Keçilerimiz uzmanların gözetiminde, tüm kontrolle- ri yapılarak en sağlıklı koşullarda yetiştiriliyor. Gıda güvenliği bakımından gerekli uluslararası sertifikalara sahip bulunuyor, tarımsal zincir üzerinde ürettiğimiz ürünlerin katkısız, en kaliteli haliyle tüketicilerle buluşmasını sağlıyoruz. Ayrıca alerjik çocuklar ve yetişkinler için üniversitelerle işbirliği içinde ürün geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Yüzde 100 keçi sütü kullandığımız ürün yelpazemizde günlük pastörize keçi sütü, keçi Seferihisar peyniri, keçi kaşar peyniri, keçi büş, keçi lor, keçi labneh, keçi tulum, light keçi peyniri, kolay yoğurt, keçi tereyağı, keçi sütünden kefir, keçi süzme yoğurdu bulunuyor.
ÜRETİMİN ETKİSİ
İçinde bulunduğumuz süreçte Türkiye'de bir kez daha tarım hayvancılık ve üretiminin önemi ortaya çıktı. Bununla ilgili bu sektörü değerlendirebilir misiniz?
Türkiye'de bir kez daha tarım hayvancılık ve üretimin önemi ortaya çıkmıştır. Bazı ülkelerde boş raflar, mağaza önünde kuyruk görüntüleri varken Türkiye'de üreticiler sayesinde her şey sakin. Biz de Baltalı Gıda olarak tedarik sürecimizde herhangi bir tedarik sorunu yaşamıyoruz. Biz ambalaj malzemelerimizde stoklu çalıştığımız için herhangi bir sorun yaşamadık. Bir yandan üretim yaparken bir yandan da anlaşmalı anlaşmalı olduğumuz 9 çiftlikten de yılda 3.5, 4 milyon litre süt temin ediyoruz. İyi şeyler yapıyoruz kendimize güvenmeli ve umutla geleceğe bakmalıyız. Hiçbir şey geri döndürülemez değildir insan hayatından başka...
Keçi sütü ve ürünleri pazarıyla ilgili neler söylersiniz? Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörü büyük bir potansiyele sahip. Türkiye'nin dünya çapında büyük bir aktör olabilmesi için doğru kurgulanmış işbirliklerini gerçekleştirmesi büyük önem taşıyor. Bu bakış açısının Türkiye'yi tarım ve hayvancılıkta dünyanın sayılı ülkeleri arasına taşıyacağına inanıyorum.
FAYDASI ÇOK
Keçi ürünlerinin faydaları nedir?
Keçi sütü, içeriğindeki yağ ve proteinlerin inek sütüne göre farklı yapıları sayesinde doğal homojenize bir yapıya sahip. Bu sayede hem hazmı kolay, hem daha iyi sindirildiği için besleyiciliği yüksek. Anne sütüne yakın bir süt olması ve giderek yaygınlaşan laktoz alerjisinde doktorların reçetelerine girmesiyle her gün artan oranda tercih edilmekte. Keçi sütünün o çok özel yapısı biyolojik sistemde çok özel bazı fonksiyonları düzenleyerek antioksidan etki yaratıyor ve ileriki yaşlarda görülen şeker, yüksek tansiyon, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları gibi kronik pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. Keçi sütünün her bileşeni ayrı ayrı fizyolojik ve biyolojik özelliklere sahip olmakla birlikte, mucizevi yanı; tüm bu bileşenlerin bir süt yapısı içerisinde birbirinin etkisini artırarak, sağlık üzerine olumlu etkileri yaratması.
Bundan sonra sizce yerli üretimi daha fazla desteklemek adına neler yapılabilir?
Yerli üreticileri kayıtlı ve merdiven altı olarak iki gruba ayırmak lazım. Kayıtlı üretici olmak birçok maliyeti de beraberinde getiriyor. Bunun dışında devlet denetimleri sadece kayıtlı üreticiler için mümkün olabiliyor. Kayıtlı üreticiler olarak devletimizin bu konuda desteğini bekliyoruz. Devletin moral desteğiyle birlikte kayıtlı üreticilerin, her geçen gün büyüyüp, daha çok üreterek, toplum için daha yararlı işler üreteceğine inanıyorum. Yerli üretime çok daha fazla önem verilmesi gereken bir dönemdeyiz. Unutulmamalı ki çok kazanan çok parası olan değil, hepimiz sağlıklı kalmayı (hem bireysel hem şirketler olarak) başarırsak kayıplar yaşamamıza rağmen en az hasarla atlatabiliriz.
Ürünleriniz iç pazarda nerelerde satılıyor?
Türkiye genelinde bütün ulusal ve yerel zincirler, market ve şarküterilerde, restoran ve otel kanallarında ve online satışımız ile tüketicilerle buluşmaktadır.