Dünya Su Günü'nde Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden önemli uyarı geldi. Damacana suların ve su kaynaklarının denetimlerinde yetersizlikler olduğuna dikkat çeken Oda Başkanı Uğur Toprak, damacana suların yetkili bayilerden alınması konusunda tavsiyelerde bulundu. Satın alınan damacananın kapağı, emniyet bandı, etiketi ve gövdesindeki marka isimlerinin aynı olup olmadığının mutlaka vatandaşlar tarafından kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatan Toprak; "Kapağında şişelenme, son tüketim tarihi ve parti seri numarası bulunmayan ürünler açılmadan iade edilmeli, tüketilmemelidir" diye konuştu. Evlerde kullanılan sebillerdeki pompaların önemli oranda risk kaynağı olduğunu hatırlatan Toprak, "Bu pompaların sık sık temizlenmeleri ve değiştirilmeleri halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor" dedi.
ÖNLEMLER YETERSİZ
Bir taraftan dünya nüfusu hızla artarken, diğer taraftan su kaynakları kirlenme, israf, iklim değişikliği gibi birçok nedenle azalmakta olduğunu belirten Toprak, "Bu azalmaya karşı etkin önlemler alınmamakta, tam tersine her geçen gün özellikle madencilik, metalurji, kimya, dericilik gibi çeşitli endüstri kollarının sanayi atıklarıyla, evsel atıklarla, tarımsal kirleticilerle hızla kirlenmeye devam etmektedir. Ülkemizde de atık suların bilinçsizce su kaynaklarına ve akarsulara aktarılması nedeniyle yeraltı ve yer üstü sularımızın kalite ve miktarında ciddi azalmalar ortaya çıkmaktadır. Şehirlerin rasyonel şekilde büyümemesi su sıkıntılarına da neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak farklı alanlardaki havzalardan su temin edilmeye çalışılmakta ve bu şekilde su dengesi zarar görmektedir. Bu nedenle şehir planlamaları yapılırken su havzalarının da dikkate alınması gerekmektedir" dedi.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
✔ Pet şişelerdeki ve damacanalardaki sular güneş ışığına maruz bırakılmamalı.
✔ Direkt ağız teması ile tüketilen şişe suları, açıldıktan ve içilmeye başlandıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir.
✔ Evlerde damacanalarda kullanılan pompalar önemli oranda risk kaynağıdır. Bu pompaların sık sık temizlenmeleri ve değiştirilmeleri yerinde olacaktır. ✔ Çok yaygın bir biçimde kullanılmakta olan sebillerde yeterli sıklıkta ve etkin temizlik yapılması son derece önemlidir.
✔ Apartmanlardaki su depolarının sıklıkla temizlenmesi gerekmektedir.
✔ Düzenli sıklıklarla analiz edilerek güvenliği kanıtlananlar dışında, kuyu suları, içme suyu olarak, mutfakta kullanma suyu olarak ve tarımsal üretimde sulama suyu olarak tüketilmemelidir.
✔ Mahalle, köy ve yol kenarlarında bulunan düzenli olarak analizleri ve kontrolleri yapılmayan güvensiz ve kontrolsüz su çeşme ve kaynaklarının kullanımı engellenmelidir.