Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketine İzmir'deki iş dünyasından ve ihracatçı sektörlerden destek geldi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Virüsün etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik olarak bugüne kadar alınan tüm tedbirleri ve önlemleri memnuniyetle karşılıyoruz. Paket iş dünyamız için moral kaynağı oldu. Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketinin detaylarını incelediğimizde, TOBB'a ve ilgili Bakanlıklara ilettiğimiz çözüm önerilerinin bir kısmının pakette olduğunu gördük. Sayın Cumhurbaşkanımızın paylaştığı 21 maddenin iş dünyamıza büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Açıklanan paket ile ekonomik hayatta gözlenebilecek bir yavaşlamanın önüne geçileceğini düşünüyoruz. Bugünkü pakete ek olarak sıkıntı yaşanan diğer konularda sektörlerin ihtiyaçlarına göre en kısa zamanda önlemlerin hayata geçirileceğine inanıyoruz.
BELIRSIZLIK OLMAYACAK
EGE İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi, 3 gün önce dile getirdiğimiz 7 maddelik önlemler paketi ile bire bir örtüşmesi bizleri mutlu etti. Önceki gün Merkez Bankamız piyasalar açısından oldukça önemli bazı adımları atarak, likidite sıkıntısı yaşanmayacağının garantisini ortaya koydu. Bu kapsamda Merkez Bankamız, ihracatçımız için de çok önemli uygulamalar başlattı. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı vadeli açık reeskont kredi anapara ve faiz ödemeleri Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ertelenerek, azami vade 1 yıl uzatıldı. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vadesi dolan reeskont kredilerinin taahhüt kapama süresi de yine 1 yıl uzatıldı. Böylece, ihracatçımız bu süreçteki belirsizliği böylece rahat bir şekilde atlatabilecek. İZMİR Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli: Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 milyar liralık bir önlemler seti ile Korona'nın ekonomideki olumsuz etkilerine karşı ilk büyük adımı attı. Paketin hazırlanması aşamasında iş dünyamızdan görüş alınmasını değerli ve önemli buluyoruz. Bu sürecin devamında da bu yöntemin sürdürülmesini diliyoruz. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere önlem paketinin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyorum. Açıklanan tedbirler gayet yerinde ancak ülke olarak bu krizi kalıcı hasar bırakmadan atlatmamızın öncelikli yolunun, üretimi ve üreticiyi güçlü tutmaktan geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle çiftçilerimizin kredi, vergi ve elektrik başta olmak üzere tüm borç ve yükümlülükleri için erteleme ve ödeme kolaylığı getirilmesi gerekli. Tarım Kredi borçları ve Eximbank kredi ödemelerinin ertelenmesi bilhassa çok kritik önemde. Salgın nedeniyle oluşacak istihdam kaybının tolere edilmesi de bir sosyal kanamaya yol açmaması için şart. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu: Önlemlerin beklentileri karşılayacak nitelikte olduğunu söyleyen Mutlu, 'Okul kantini gibi devletin ve benzer şekilde yerel yönetimlerin kiracısı durumunda olan üyelerimizin kiralarının dondurulması, işleri duran esnafın vergi, SGK ve kredi borçlarının ötelenmesi ve yeni finans destekleri sağlanmasını önermiştik. Taleplerimizin kabul görmesi bizi sevindirdi.
NAKIT ARTIŞI ARTACAK
EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Aslan: İnanıyoruz ki bu tedbirlerle nakit akışı bozulan firmalar üzerindeki koronavirüs etkisi azalacaktır. KOBİ'lerin kredi borçlarının ertelenmesi, Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin artırılması, temerrüde düşen firmalara mücbir sebep kaydı düşülmesi, ihracatçının desteklenmesi ve çeşitli sektörlerde KDV ve SGK primlerinin ertelenmesi piyasada nakit akışını artıracaktır. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk: Sağlıkta ve ekonomide alınan önlemlerle koronavirüsle mücadeleden en az hasarla çıkacağımıza inanıyoruz. 100 milyar liralık mali kaynağı içeren bu paketin, salgınla mücadelenin seyrine göre, özellikle geçici olarak hizmet dışı kalan işletmelerin, turizm tesislerinin ve o işletmelerdeki çalışanların gelir kaybını giderecek şekilde genişletilmesi, istihdamın ve iş barışının korunması için faydalı olacaktır.