İzmir İnciraltı'nda hem çocuklara hem de ebeveynlere hitap eden Elvni, sabah kahvaltısından akşam yemeğine, hatta gecenin geç vakitlerine kadar hizmet veriyor. Buranın asıl önemli özelliği bir binicilik kulübü olması. Kendisi de bir at tutkunu olan Engin Oğultarhan, İzmir'de ata binebileceği, çocuklarıyla vakit geçirebileceği alkolsüz bir yer bulamadığı için açmış burayı. Binicilik derslerini ise ortağı Nazım Serbes veriyor. Engin Bey'e sizler için merak edilenleri sorduk.
At eğitimi almanın şartları neler?
- 12 yaşından büyük herkese at eğitimi veriyoruz. Bunun yanı sıra, çok ağır hasta ya da özel ekipman gerektiren durumlar dışında, belli şartları sağlayan özel durumu (otistik, down sendromlu, belli bölgeleri felçli ya da tam anlamıyla kullanamayan bireyler) olan insanlara da hizmet veriyoruz; bu gibi durumlarda atla terapi çok iyi oluyor.
Atla terapi nasıl gerçekleşiyor? Gerçekten faydası var mı?
- Atla terapi gerçekten özel durumlu bireyler üzerinde onarıcı bir durum, yani atın hisli davranışı ve kas yapısı, biniciyle olan uyumuyla 'tersten iletim' dediğimiz olayı sağlıyor. Yani beyinden giden emirle çalışmayan kas, tersten bir iletim alarak (kastan beyine) beyine iletiyor. Yani beyin orada bir kas olduğunu hatırlıyor. Mesela sağ ayağı iyi tutmayan bir çocuk ya da yetişkinin beyni zamanla unutuyor oraya ileti göndermeyi. Ancak ata bindiği zaman kastan beyine bir ileti gidiyor ve böylece beyin, bu kası hatırlayabiliyor.
Peki bunun için kaç seans gerekli? - Duruma göre değişir. 5-6 seans da olabilir, 30-40 seans da olabilir. Çünkü her engel aynı seviyede ya da aynı durumda değil. Otizmlilerde sadece rahatlatıcı etkisi var. Hayvanlarla iletişim onlara iyi geliyor.
İDEAL YAŞ 12
Çocuklara da veriyor musunuz eğitim?
- Evet, 3 yaşından başlamak üzere çocukları atlı tur olacak şekilde ata bindiriyoruz. Ancak eğitim 12 yaştan sonra oluyor. Çünkü 3 yaşından önce oluşabilecek bir travma çocukta soruna yol açabilir. Bir çocuğu ailesinin zorlamasıyla ata bindirmiyorum. Konusunda uzman hocamızla attan korkmayan birine 8 seansta at binmeyi öğretiyoruz. İleri seviyeye gelecek kadar öğretiyoruz. Nazım Bey'in 'attan korkmayan birine 8 derste at binmeyi öğretirim' diye bir iddiası var. Ancak korkan birine öğretmek zor. Çünkü korkuları yenmek çok zor.
MÜJGAN ÖGE