Balıkesirli Gökhan İldeniz, henüz okula bile gitmeden, her gördüğünü çiziyor, resim yapmaktan büyük zevk alıyordu. Herkes resim merakından, ressam olmak istediğinden haberdardı. Ortaokul son sınıfta, zorunlu göç ile Bulgaristan'dan Balıkesir'e gelip, dayısının mağazasında çalışmaya başlayan genç bir tasarımcı, hayatını değiştirdi. Genç kızdan öğrendiği tasarımcılık ilgisini çekmiş Ailesi tasarım okumak için İstanbul'a gitmesine sıcak bakmadı. İzin almak için her yolu deneyerek gittiği İstanbul'da büyük başarı gösterdi, okulu birincilikle kazandı. Meslek aşkı, yeteneği, henüz ikinci sınıftayken tasarımcı olarak iş bulmasını sağladı. Jean ile tanışması, mezuniyetinden birkaç yıl sonra oldu. Dünyanın çok önemli markalarına jean tasarlayan Gökhan İldeniz, modanın şekillendiği New York Moda Haftası'nda, 'Jean'in merkezinde, Yörüklerin giysilerinden esinlendiği koleksiyonu ile dünyayı kendisine hayran bıraktı. İldeniz modayı konuştuk.
Aileniz tasarımcı olmanızı istememiş...
Aslında tasarımcı olmama değil, onların yanından ayrılıp büyük şehre gitmeme karşı çıktılar. Özellikle de annem. Annemle birbirimize çok bağlıydık. Kız kardeşime ve ağabeyime göre biraz da yaramazdım. O yüzden İstanbul'a gitme isteğime karşı çıktılar. Üniversite sınavlarında Bursa Uludağ Üniversitesi Resim Bölümü'nü kazandım. O sırada İstanbul'da, Türkiye'nin ilk özel tasarım, grafik ve mimarlık okulu olan İstasyon Sanat Akademisi'nin sınavları vardı. Sonunda şansımı dememe razı oldular. Birincilikle kazandım. Okul başarımdan dolayı burs da verince, ailem birşey diyemedi.
Kariyeriniz nasıl şekillendi?
Okulun 2. yılında hafta sonu bölümüne geçerek 1997'de David People / Aprido markasında çalışmaya başladım. Modacının mutlaka yabancı dil bilmesi gerektiği için 2001'de Amerika'da 1.5 sene dil eğitimi aldım, Türkiye'ye dönüşümde Damat / Tween markasında çalışmaya başladım. 2003'de Amerikan ortaklı ihracat firması Denim Village'ta creative director asistanı olarak işe başladım ve denim dünyasına böylelikle girmiş oldum. Bugün işime danışman creative director olarak devam ediyorum. Senede 4 koleksiyon hazırlıyorum ve bunu dünyanın en önemli denim markalarına sunuyoruz. En son 2021 kış koleksiyonunu bitirdim ve sunumlara başladım. Bu markalar arasında Levis, Ralph Laurent, Frame, Scotch and Soda gibi en trend olan en çok takip edilen markalar var.
Jean her yaşta giyilir mi?
Yaşı ilerlemiş kişiler jean giymekten çekiniyor. Doğru modeli bulunduğunda her yaşta giyilir. Fiziğe göre giymek gerekiyor.
Jean'in modası var mı ?
Aslında ben denimi moda ile çok bağdaştıramıyorum, bence denim bir yaşam tarzı. Evet yıkamalar, fitler değişiyor, ama sonuçta hep güzel bir jean giyiyorsunuz. Denimin en önemli özelliği, dilediğiniz her tarza ya da tarzda uygulayabiliyorsunuz.
Türkiye denimde nasıl?
Kaliteli denim kumaş üretiminde bence dünya liderliğini Japonya ile beraber götürüyoruz. Türkiye'de 4-5 dünya markası olmuş denim kumaşçımız var ve çok basarılı koleksiyonlar hazırlıyorlar, üretiyorlar.
Jean tasarımı devam edecek mi?
Eylülden sonra kendi markamı oluşturacağım. Gökhan İldeniz olarak üretim yapacağım. Koleksiyonum, erkek ağırlıklı lifestyle tarzında olacak. Urla Sanat Sokağı'nda ticari kaygılardan uzak, arkadaşlarımla keyifli zaman geçirebildiğim, başarılı Türk tasarımcıların yer aldığı konsept mağaza açtım. Dediğim gibi amaç para kazanmak değil. Bugün mağazamda Hakan Akkaya gibi çok tanınmış tasarımcıların yanı sıra kendini gösterme imkanını pek bulamayan 45 nitelikli Türk tasarımcı ile birlikte çalışıyorum.
YÖRÜKLERDEN İLHAM ALIP TASARIM YAPTI
Siz de başarılı koleksiyonlarınızla New York Moda Haftası'ndaydınız...
Biz bir proje olarak gittik. Türk
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Tanıtım
Grubu'nun desteği ile dört kişi gittik.
Projede deri, denim, kadın giyim
ve erkek giyim olarak Türk tasarımcıların
moda haftasına katılması
vardı. Projeyi önce Bakanlık,
ardından Amerika onayladı.
Böylece gittik.
New York Moda Haftası'nın özelliği nedir?
Dünyanın merakla
takip ettiği, en önemli
moda haftası. Bütün
modacılar ilk tasarımlarını
orada sergiliyor, moda
orada oluşuyor.
Moda haftasındaki koleksiyonunuz nasıldı?
Anadolu Yörüklerinden
esinlendiğim bir
koleksiyon tanıttım. Doğal
indigo, pamuk ve yün kullandım.
Bunun yanında
Anadolu'da erkeklerin kullandığı
poşuları ve keçi
kıllarından elde eğirilip
örülen çorap ve atkıları
kullandım, yine geleneksel
yöntemlerle indigo boyamalar yaptım.
Pantolonlarda keçe ile denimi
birleştirdim. Yörüklerin kıyafetlerini
modernize ettim, giyilebilir hale
getirdim. 40 tasarımım vardı defilede.
Çok başırılı bulundu.