Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başlaması ile birlikte ev ve işyerlerinde klima kullanımları da başladı. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yalçın, vatandaşların klima bakımlarını zamanında yaptırmaları konusunda uyardı. Klimaların yılda en az bir kez sezon öncesi periyodik bakımının yapılması gerektiğini belirten Yalçın bunun sağlık açısından da önemli olduğuna vurgu yaptı. Klimada bulunan soğutucu serfantinler ile içerideki tozların birbirine yapıştığını belirten Yalçın, "Serfantinlerin tıkanması halinde içeriden yeterince hava geçmiyor. Bu hem hijyen hem de klimanın verimli çalışması açısından büyük önem taşıyor. Aksi takdirde hem klima daha fazla elektrik tüketiyor hem de sağlık açısından risk oluşturuyor." Dedi.
MIKROP YUVASI
Ev ve işyerlerinde kullanılan bireysel klimaların sezon öncesi temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini hatırlatan Yalçın, "Bu tür klimalarda lejyoner dediğimiz bir virüsün üreme riski var. Yaz boyunca çalıştırılan klima doğal olarak kışın soğutma amaçlı kullanılmıyor. Klimaların içindeki yoğuşma suları, mantar ve benzeri virüslerin üremesi için uygun ortam sağlıyor. Risk bununla sınırlı kalmıyor. Bu sular lejyoner dediğimiz ölümcül virüslerinde üremesini sağlıyor. Mikroplar daha sonra klimanın çalıştırılması ile birlikte ortama veriliyor. Bu tür sıkıntılar evlerdeki klimaların yanı sıra hastanelerde, otellerde kullanılan büyük klimalarda daha çok karşımıza çıkıyor. Böyle bir riskle karşı karşıya kalmamak adına mutlaka klimaların çalıştırılmadan önce periyodik bakımlarının yaptırılması gerekiyor" dedi.
FILTRE ÇOK ÖNEMLI
Kahvehane, otobüs gibi halkın yoğun olduğu yerlerde yoğunluktan dolayı klima bakımlarının daha sık yapılması gerektiğini belirten Yalçın, "Evdeki klimaya yılda bir kez genel bakım yapılıyorsa bu tür yerlerdeki klimaların biri sezon başında diğeri sezon ortasında olmak üzere yılda en az iki kez bakımının yapılması gerekiyor. Ayrıca klimanın sıcaklık ayarının normal koşullarda dış ortam sıcaklığından 10 derece düşük olacak şekilde yapılması gerekiyor. Oda sıcaklığını 20 derecenin altına düşürürseniz klimalı ortama girenler sıcaklık farkından dolayı şok yaşar. Oda sıcaklığı 24 derecenin altına inmemeli" dedi.
LEJYONER HASTALIĞI NEDIR?
YÜKSEK ateş, halsizlik, eklem ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan lejyoner hastalığı tedavi edilmediği takdirde ölümlere sebep olabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Sıklıkla baş ağrısı, kas ağrısı, titreme, yüksek ateş (40 C veya daha yüksek) görülür.